dinsdag 2 december 2014

Speculaasblondies

bakken-voor-sinterklaasIk kan natuurlijk niet achterblijven met een baksel voor Sinterklaasavond. Geen pepernoten, geen banketletter, geen speculaasstaaf maar een recept voor blondies. Zeg maar het blonde zusje van de brownie. Door de speculaaskruiden wordt het deeg wel iets bruiner, maar ja, zwarte piet is tegenwoordig ook niet altijd meer zwart dus een blondie mag dan ook net iets minder blond zijn. Ik heb weer mijn eigen speculaaskruiden samengesteld, maar je kunt ook prima een andere mix gebruiken.


Speculaaskruiden

  • 1 stukje gedroogde sinaasappelsschil (± 1 bij 5 cm)
  • 1/2 theelepel zwarte peperkorrels
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 steranijs
  • 1 stukje foelie
  • 3 theelepels kaneel
  • zaadjes uit 15 kardemompeulen
Maal alles tot poeder in een kleine keukenmachine of koffiemolen. Zeef eventueel. Voor de blondies heb je 2 theelepels nodig. Bewaar de rest in een potje. 

Blondies met speculaaskruiden 

(vorm van ± 20 bij 25 cm)
  • 125 + 50 gram witte chocolade
  • 100 gram boter
  • 3 eieren 
  • 150 gram suiker
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • snuf zout
  • 1 theelepel vanilleextract
  • 175 gram zelfrijzend bakmeel
Leg een vel bakpapier op de bodem van de vorm, vet de zijkanten in en bestuif met bloem. 
Hak de 50 gram chocolade in stukjes ter grootte van een smartie (of gebruik chocoladedruppels). 
Hak 125 gram chocolade in stukjes en snijd de boter in blokjes. Doe deze bij elkaar in een hittebestendige kom en hang deze boven een pan met een laagje bijna kokend water. Laat boter en chocolade smelten. 
Verwarm de oven voor op 170C. 
Klop in een beslagkom de eieren met de suiker, speculaaskruiden, zout en vanille 5 minuten tot je een luchtig mengsel hebt. Klop hier het chocoladebotermengsel door. Meng als het zelfrijzend bakmeel erdoor. Roer als laatste de chocoladedruppels erdoor. 
Verdeel het beslag over de vorm en strijk de bovenkant glad. Bak de blondie in ± 20 minuten net gaar. Hij mag nog een tikje kleverig zijn. Laat afkoelen in de vorm en snijd daarna in stukjes. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen