vrijdag 13 november 2015

Appeltaart met spijs (en dinosaurus)


Creabea met koekjesstekers. In een van de laatste nummers van BBCGoodFood stonden een heleboel lekkere taarten en pie's. Voorop stond een prachtige foto van een taart met vijgen en frambozen bedekt met een heleboel deegbloemetjes. In plaats van een vlechtwerkje van deeg rol je het deeg uit en steekt met een koeksteker naar keuze vormpjes uit die je op de bovenkant van de taart legt als een soort deksel. Wat met bloemetjes kan, kan natuurlijk ook met dinosaurussen. Of met hartjes, engeltjes, hamers, bootjes, motoren en wat er verder nog meer aan koekstekers in mijn la ligt.


Appeltaart met spijs

(springvorm 20 centimeter doorsnee)
  • 75 gram rozijnen
  • 1 eetlepel amaretto
  • 300 gram bloem
  • 180 gram boter, in blokjes
  • 150 gram bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • snuf zout
  • 1 ei, losgeklopt
  • 150 gram amandelspijs, in dunne plakjes
  • 600 gram appel, in blokjes
Klem een vel bakpapier tussen de bodem en rand van de springvorm. Vet de zijkanten in en bestuif met bloem of paneermeel. 
Doe de rozijnen en amaretto in een kommetje en warm even op in de magnetron. 
Meng de bloem, boter, suiker, kaneel en zout in de mengkom van de keukenmachine tot het goed gemengd is. Voeg bijna al het ei toe en meng tot het deeg samenkomt. Gebruik 3/4 deel van het deeg om de bodem en zijkanten van de vorm te bedekken. Leg de plakjes spijs op de bodem. Verdeel de helft van de appelblokjes erover. Bestrooi met de rozijnen. Verdeel de rest van de appel erover. Maak van de rest van het deeg een vlechtwerkje of rol het uit op een bebloemd oppervlak en steek er vormpjes uit. Versier hiermee de bovenkant van de taart. Bestrijk met het achtergehouden losgeklopte ei. 
Bak de taart in ± 45 op 180C gaar. Laat de taart iets afkoelen, snijd de rand van de vorm los en maak dan de rand open. Laat verder afkoelen. Of eet de appeltaart als deze nog een beetje warm is. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen