donderdag 10 november 2016

Chocolate chip cookies met zwart sesamzaad

In mijn enthousiasme koop ik af en toe te grote verpakkingen specerijen en dergelijke bij de toko. Koriander en komijn gaan er op zich wel aardig snel door heen, maar sesamzaad toch wat minder snel. Deze koekjes zijn een lekkere oplossing voor mijn overschot aan zwart sesamzaad.
In het oorspronkelijke recept staat dat je van 100 gram sesamzaad, 100 gram olie en 30 gram maple syrup zwarte tahin moet maken, terwijl je in het koekjesdeeg maar 80 gram tahin verwerkt. Omdat ik geen zin had om tahin over te houden maakte ik maar de helft van de tahin. Beetje eigenwijs dus. En ik had per ongeluk al olie en sesamzaad door elkaar gedaan voordat ik het sesamzaad ging vermalen. Dus mijn tahin eindigde niet als zo'n gladde pasta als het eigenlijk had moeten worden. Gelukkig was dat in het eindresultaat niet merkbaar. De koekjes gingen erin als.... zoete koek.



Ik denk dat dit deeg ook heel goed in te vriezen is in een rolletje om dan snel een paar verse koekjes te bakken, net zoals ik met mijn chocolate chip cookies deeg doe.


Koekjes met chocolade en zwart sesamzaad

(± 24 stuks)

  • 50 gram zwart sesamzaad
  • 50 gram neutrale olie (ik gebruikte zonnebloemolie
  • 1 eetlepel maple syrup
  • 50 gram zachte boter
  • 125 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 125 gram kristalsuiker
  • 1 ei, losgeklopt
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 20 gram cacao
  • 100 gram melkchocolade, in stukjes, ± smartiegrootte
Doe het sesamzaad in een kleine keukenmachine en maal fijn. Voeg beetje bij beetje de olie toe en maal verder tot een pasta. Meng tot slot de maple syrup erdoor. Dit is je zwarte tahin (=sesampasta).
Meng beide suikersoorten en de boter tot een romig geheel. Mix er het ei en de tahin door. Zeef bakmeel en cacao boven het deeg en meng dat erdoor. Meng als laatste de stukjes chocolade door het koekjesdeeg. 
Rol het deeg in plastic folie tot een worst van ± 5 centimeter doorsnee. Laat dit opstijven in de koelkast. 
Verwarm de oven voor op 170C.
Bekleed 2 bakplaten met bakpapier. Snijd de koekjesdeegworst in 24 plakjes en leg deze op de bakplaten. Bak de koekjes in ± 10 minuten gaar. Ze voelen dan nog wel zacht, maar worden knapperig bij het afkoelen. Hevel de koekjes met een paletmes van de bakplaat op een taartrooster om af te koelen. 


bron: BBCGoodFood Magazine juli 2016 - enigszins aangepast

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen