woensdag 12 oktober 2011

Zalmkoekjes

Nu is mannetje Q een groot liefhebber van dergelijke koekjes, maar 14 zijn er toch wel veel voor ons 2-en. Daarom was de helft in de vriezer opgeborgen. De eerste lading was een tikje te zwart geworden voor de foto, dus moest ik nog even geduld hebben om ze er op te zetten. Vandaag tijd voor de ingevroren helft. Gelukkig niet weer aangebrand. Dat deed ik deze keer met de worteltjes....


Zalmkoekjes

(ongeveer 14 stuks)
  • 300 gram verse zalmfilet
  • 150 gram gerookte zalm
  • 100 gram gekookte aardappel
  • 1 eetlepel citroensap
  • 3 eetlepels verse peterselie, fijngehakt
  • peper en zout
  • 2 eieren, losgeklopt met 2 lepels water
  • paneermeel
Hak de beide soorten zalm fijn. Het moet geen hele fijne puree worden, maar een grove puree mag wel. Prak de aardappel goed fijn. Meng zalm en aardappel met citroensap en peterselie en peper en zout (de gerookte zalm is al zout) naar smaak. Maak er balletjes van die je plat duwt. Leg op bakpapier (of siliconenmatje) in de koelkast om op te laten stijven. Rol de koekjes door het losgeklopte ei en dan door het paneermeel. Zet minimaal een uur in de vriezer en herhaal daarna het ei en paneermeel. Bewaar de koekjes in de vriezer.
Verhit olie in een koekenpan en bak de koekjes aan elke kant zo'n 5 minuten tot ze mooi bruin zijn en de zalm gaar is. Als je denkt dat ze te zwart worden maar de binnenkant nog niet gaar is, kun je ze ook nog een paar minuten in een oven (180C) zetten. 

1 opmerking:

  1. beter laat dan nooit (met kerst dit recept gemaakt).... Maar bij deze alsnog; superheerlijk, deze zalmkoekjes!!! Ze waren zo lekker geworden, dat we het idee hadden in het restaurant te zitten. Had niet gedacht dat we zoiets konden maken...En het is ook nog eens heel simpel.
    Groetjes, Iris en Suzanne en alle andere mee-smikkelaars = de hele familie ;-)

    BeantwoordenVerwijderen