zondag 13 november 2011

Tortilla´s van speltmeel

Dit is een soort probeersel geweest. Mannetje Q kreeg een vriendje te eten dat onder andere een lichte vorm van glutenintolerantie heeft. Zijn moeder bakt brood van speltmeel en dat gaat goed. (noot: spelt bevat nog wel gluten, dus bij een absolute glutenallergie kun je dit niet eten). We zouden tortilla´s eten dus heb ik zelf wat geprobeerd. Het proefkonijn heeft er in elk geval goed van gegeten. De vulling (kip/paprika/tomaat) vond wat minder gretig aftrek (mag ik dat rode laten liggen?), maar je kunt nu eenmaal niet alles hebben. Het eendenvet was omdat het vriendje ook een lactose-intolerantie heeft, en in mijn margarine weipoeder zat.

Het resultaat was wel wat minder vouwbaar dan een gekochte (tarwe)tortilla.

Tortilla´s van speltmeel

(4 stuks)
  • 120 gram speltmeel
  • 40 gram maismeel
  • 1 theelepel zout
  • 30 gram eendenvet (of boter of margarine), in kleine stukjes
  • 0,5 dl lauw water
Meng meel en zout met het vet tot korreltjes. Roer en dan het water door en kneed tot een egaal, redelijk zacht deeg. Het moet niet plakken. Verdeel in vieren en rol uit tot dunne cirkels. 
Verhit een koekenpan (zonder vet) op hoog vuur totdat ie goed heet is. Bak de tortilla een halve tot een hele minuut aan elke kant tot er bruine spikkeltjes op komen en je ziet dat ie droger wordt. Bewaar tot gebruik in een licht vochtige theedoek. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten