Zalm met venkel en vijgen
(6 personen)- 800-1000 gram verse zalmfilet, aan één stuk
- 1 + 1 + 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel venkelzaad, gemalen
- 1 theelepel sumak
- peper, zout
- 1 sjalotje, gesnipperd
- 2 dl rode vermout
- 750 gram venkel
- 1 dl groentebouillon
- 2 eetlepels pastis
- 7 vijgen
- 20 gram boter
- 1 eetlepel balsamicoazijn
Gebruik een ovenschaal waar de zalm net in past. Bestrijk deze met 1 eetlepel olie. Bestrooi de zalm aan beide zijde met sumak, venkelzaadpoeder en peper en zout. Leg het stuk zalm in de ovenschaal en dek af met aluminiumfolie. Verwarm de oven voor tot 180C. Zet de zalm 25-30 minuten in de oven. De zalm moet net gaar zijn.
Maak de venkel schoon. Verwijder de restjes van de stengel en bewaar deze voor de saus. Snijd de venkel in parten.
Snijd 1 vijg in stukjes en de rest door midden.
Verhit 1 eetlepel olie in een kleine steelpan en fruit de sjalot een paar minuten. Voeg venkelstengelstukjes, de vijgenstukjes en de vermout toe. Breng aan de kook en laat tot de helft inkoken. Vis het grootste deel van de venkel eruit en puree de rest. Doe de saus terug in de pan. Proef op peper en zout en voeg eventueel een scheutje water toe.
Verhit 2 lepels olie in een grote koekenpan. Voeg de venkelparten toe en bak even aan. Doe de groentebouillon en wat peper en zout in de koekenpan. Dek af met een deksel en laat de venkel in zo'n 10 minuten gaar worden. Haal het deksel eraf en laat op hoog vuur de rest van het vocht verdampen. Blus af met de pastis.
Verhit de boter in een koekenpan en bak de vijgenhelften aan de gesneden kant 3 minuten. Blus de pan af met de balsamicoazijn. Doe dit vocht bij de saus in de steelpan. Breng deze weer aan de kook en proef nogmaals.
Leg een lepel saus op elk bord en leg hierin 2 vijgenhelften. Schik wat venkelparten ernaast. Verdeel de zalm in 6 stukken en leg elk stuk op een bord.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten