zondag 8 maart 2015

Pompoensoep met aubergine en miso-paddenstoelen

Gisteravond was het weer tijd voor het walking dinner van onze woonwijk. Een gezellige avond met onbekende buurtgenoten aan tafel. Ik koos ervoor om als kok op te treden. Deze Japanse pompoensoep was het voorgerecht, waarvoor 6 gasten aanschoven. Voor het hoofdgerecht - skrei op zoete aardappelpuree met chorizokruim - schoven 6 andere gasten aan. Het dessert - in de vorm van een buffet - was op een centrale plaats zodat alle deelnemers elkaar ook allemaal konden ontmoeten.


Het idee voor deze soep begon met de koningsoesterzwam. Daar heb ik wel eens eerder mee gekookt en dat wilde ik weer doen. Ik vond dat een mooi uitgangspunt, een paar plakken gegrilde koningsoesterzwam. Bijzonder en chique. Inspiratie opgedaan in Smaakvrienden - groente van Angelique Schmeinck en daar de rest omheen bedacht. Tot ik naar de markt ging. De kraam die altijd koningsoesterzwammen heeft, had ze die vrijdag ineens niet meer. Toen moest ik dus ineens improviseren. Het zijn dus uiteindelijk portabello's en beukenzwammen geworden. Ook lekker, maar ik baalde wel een beetje.


Pompoensoep met aubergine en miso-paddenstoelen

  • 1 eetlepel gedroogde tonijnvlokken (bonito)
  • stukje kombu van ± 10 cm
  • 400 gram flespompoen, in blokjes
  • zout
  • beetje rijstazijn
  • 1 theelepel sesamolie
  • 500 gram aubergine
  • 1 eetlepel olie + een beetje
  • 1 theelepel sichimi togarashi (jonnie boer)
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 1 eetlepel lichte sojasaus
  • 1 eetlepel witte misopasta
  • 1 eetlepel mirin
  • 2 theelepels honing
  • 2 grote portabello's
  • 1 bakje beukenzwammen
  • eventueel wat sesamzaad en/of norireepjes om te bestrooien
Breng 1 liter water aan de kook met de bonito en de kombu. Laat 10 minuten zacht pruttelen. Zeef de bouillon en gooi kombu en vlokken weg. Breng opnieuw aan de kook met de blokjes pompoen en kook ± 15 minuten tot de pompoen gaar is. Pureer de soep met de sesamolie, rijstazijn en zout naar smaak. 
Snijd de aubergine in blokjes van 0,5 bij 0,5 bij 0,5 cm. Verhit de olie in een grote koekenpan, voeg de aubergine toe en bak op hoog vuur terwijl je blijft omscheppen. De aubergine zal op een gegeven moment wat vocht loslaten. Na ± 10 minuten in de aubergine redelijk zacht. Schep de sichimi togarashi erdoor en laat nog 5 minuten pruttelen met een deksel op de pan op laag vuur tot de aubergine gaar is. 
Rooster het sesamzaad even in een droge koekenpan. Wrijf tot poeder in de vijzel. Meng het sesamzaad met de sojasaus, misopasta, mirin en honing tot een saus. 
Snijd de portabello's elk in 9 dikke plakken. Bestrijk ze licht met olie. Verhit een grillpan. Gril de plakken portabello een paar minuten aan elke kant. Bestrijk ze na het grillen met de misosaus. 
Bak de bundelzwammen even tot ze net gaar zijn. 
Maak in 6 diepe borden in het midden een torentje van de aubergine. Leg op elk 3 plakken portabello. Verdeel de bundelzwammen erover. Schep de pompoensoep om de aubergine. Bestrooi eventueel met de nori of het sesamzaad. 

3 opmerkingen:

  1. Hoi Johanneke,
    wat leuk het walking diner en ik kan me levendig voorstellen hoe je baalt als je iets in gedachten hebt en het niet lukt omdat je niet aan de ingrediënten kunt komen. Het ziet er wel super uit, mooi bord ook!
    Groeten, Ageeth

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Word je wel creatief van. Het was wel stom, want ze hebben ze echt altijd. Blijkbaar had iemand het hele mandje leeggekocht.
    (Je reactie stond dubbel, daarom heb ik er 1 verwijderd)

    BeantwoordenVerwijderen