woensdag 3 augustus 2016

Hazelnoottaart met koffie


Gelukkig, deze hazelnoottaart heeft de lange trein- en busreis naar het hoge noorden overleefd. We hadden een feestelijk familieweekend dus daar hoort taart bij. Ik bakte deze taart met hazelnoot en koffie. Mijn broer maakte appeltaart en de beroemde kokoskoek en mijn zussen maakten allemaal lekkere dingen voor een high tea/lunch. De rocky road van E. die gaat hier ook een keer gemaakt en geblogd worden. 

Vandaag is het wel een goede dag voor een recept voor taart. Mannetje Q verjaart vandaag, en dat mannetje mogen we wel weglaten. Voortaan wordt het echt GZQ, oftewel Grote Zoon Q. 


Hazelnoottaart met koffie

  • 4 eieren (kamertemperatuur)
  • 120 gram suiker
  • 20 gram maizena
  • 60 gram bloem
  • 40 gram gemalen hazelnoot
  • 250 milliliter melk
  • 20 gram custard
  • 15 gram suiker
  • 3 theelepels oploskoffie
  • 150 gram zachte boter
  • 150 gram poedersuiker
  • 2 eetlepels koffielikeur
  • hazelnoten en chocolade als garnering
Klem een vel bakpapier tussen de rand en bodem van een springvorm van 20 centimeter en vet de zijkanten licht in en bestuif met bloem. 
Klop de eieren met de suiker in ± 10 minuten tot een dik bleekgeel mengsel dat zich enorm in volume heeft vermenigvuldigd.
Zeef de bloem en maizena erboven en schep dit, samen met het hazelnootmeel, met een spatel luchtig maar snel door het eimengsel. Er moet zoveel mogelijk lucht in blijven. 
Verdeel het biscuitdeeg over de springvorm en bak volgens het volgende schema: 12 minuten op 150C - 12 minuten op 165C - 11 minuten op 175C. Laat afkoelen in de vorm. 
Maak de creme voor de vulling. Breng hiervoor bijna alle melk aan de kook. Roer de rest van de melk met de custard, suiker en oploskoffie tot een papje. Roer dit door de kokende melk en laat nog 1 minuut zachtjes doorkoken. Giet de custardvla op een bord, dek af met een stukje plastic folie en laat afkoelen. 
Klop de boter met de poedersuiker tot een romig geheel. Klop de afgekoelde koffievla erdoor. 
Snijd de afgekoelde biscuitbodem overlangs in 3 plakken. Leg de onderste plak op een mooie schaal (die in de koelkast past) en zet de rand van de springvorm er weer om. Druppel wat koffielikeur over de bodem. Strijk 2/5 van de koffiecrème over de biscuit en dek af met de middelste plak biscuit. Besprenkel weer met koffielikeur en strijk 2/5 van de koffiecrème erover. Dek af met de laatste plak biscuit. Bestrijk met de laatste koffiecrème en versier met hazelnoten en chocolade. Laat de taart minimaal 3 uur opstijven in de koelkast. 

2 opmerkingen: