donderdag 12 mei 2016

Ronde Turkse sesambroodjes - simit

We aten een salade met bietjes en feta. De oervorm van die salade vind je hier.  Bij de salade ging ik brood bakken. Maar ik wilde iets anders dan ik meestal bak. Geen brood maar broodjes. Daarom neusde ik even op de blog van Levine rond en daar zag ik deze mooie Turkse sesamrondjes, simit. Ik heb het recept iets verkleind en ik mengde nog een lepel lijnzaad door het deeg. Niet Turks, maar dat bakje moet ook leeg. Neem vooral een kijkje bij het recept van Levine als je meer van de stap-voor-stap methode bent. Ook als je meer over zelf brood bakken wilt weten is haar blog een rijke bron van informatie.








Ronde Turkse sesambroodjes - simit

  • 400 gram bloem
  • 240 gram water (iets warmer dan kamertemperatuur)
  • 5 gram droge gist
  • 7 gram zout
  • 8 gram suiker
  • eventueel 1 eetlepel lijnzaad
  • 4 eetlepels water
  • 2 eetlepels keukenstroop 
  • 1 eetlepel granaatappelmelasse
  • sesamzaad
Doe bloem, water, gist (aan de ene kant), zout en suiker (aan de andere kant) en het eventuele lijnzaad in de broodbakmachine en kneed in ± 10 minuten tot een mooi deeg. 
Vet een kom in met iets olie en leg de deegbol hierin. Keer 'm even zodat de deegbol rondom vettig is. Dek de komt af met een deksel, plastic folie of een vochtige doek en laat het deeg ± 1 uur rijzen tot het in omvang is verdubbeld. Verdeel het deeg in 12 gelijke porties en vorm hiervan kleine bolletjes. Dek af en laat 15 minuten rusten. 
Meng het water, de stroop en de melasse in een diep bord en strooi wat sesamzaad op een ander bord. Laat de rest van het sesamzaad op het aanrecht staan, met een lepeltje erin. 
Leg een vel bakpapier of een bakmatje op een bakplaat. 
Pak 2 bolletjes deeg, duw ze plat en vorm 2 lapjes van ongeveer 10 bij 5 centimeter. Rol deze vanaf de lange kant op en rol deze strengen uit tot strengetjes van ongeveer 30 centimeter lang. Wikkel deze 2 strengen om elkaar heen en vorm een cirkelvormig broodje. Leg dit in het stroopwater terwijl je het volgende broodje vormt. Leg het natte broodje in het sesamzaad en bestrooi de bovenkant met sesamzaad uit de grote pot. Leg de simit op de bakplaat. Vorm zo 6 broodjes. 
Dek ze af met een vochtige theedoek of een geolied stuk plastic en laat 30-45 minuten narijzen. 
Warm de oven voor op 200C. Bak de simit in 15-20 minuten gaar en goudbruin. Laat afkoelen op een rooster. 

dinsdag 10 mei 2016

Bolcourgette met ricotta en tomaat

Nadat de sneeuw van de auto was afgeveegd met een spatel bij gebrek aan normaal sneeuwwegveeggereedschap reden we naar de andere kant van de bergen. Naar Bolzano. Daar scheen de zon wat meer en was de temperatuur ook wat aangenamer. Nog geen echte lente of zomer, maar wel aangenaam om buiten te lopen. Lunchen deden we bij een eetcafe met een echte zuid-tirols keuken. Noedels en spatzle met alpenspeck, bergkaas en weinig groente. Stevige kost om je 's winters warm mee te eten, maar ik miste de groente wel een beetje. Op de terugweg deden we toen maar groenteinkopen bij een Italiaanse supermarkt. We namen onder andere deze lieve bolcourgettes mee. 



Overigens reden we op de terugweg wat meer op de achterafwegen en de Dolomieten in. In een van die dorpjes, Kastelruth, kwam de echte Giro d'Italia langs. Ook daar met roze fietsen versierde rotondes. Ook al is dat het echte deel, ik vind de kleur roze die ze hier in Arnhem gebruiken (de betonranden van de tunnelingangen, de stoffen wikkels van de lantaarnpalen, roze gespoten fietsen hangend in de bomen, roze water in de fontein, grote roze fiets van hout aan de brug bevestigd, de Eusebius in roze licht) wel sprekender. Op het moment dat ik dit schrijf, fietsen er heel veel mensen in roze kleding richting de stad. Op het moment dat je dit leest, is et roze fietsfeestje hier in Arnhem inmiddels voorbij. 


Bolcourgette gevuld met tomaat, lenteui en ricotta

(3 stuks)

  • 3 kleine bolcourgettes (± 150 gram per stuk)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 lenteuitjes, in ringetjes
  • 1 teentje knoflook, gehakt
  • 2-3 trostomaten, in kleine stukjes
  • 3 eetlepels ricotta
  • peper, zout
Snijd het kapje van de bolcourgette en bewaar ze. Hol de courgettes met een theelepel uit en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Zorg dat de wand van de courgette heel blijft. Bestrooi de binnenkant van de courgettes met wat peper en zout. 
Zet de courgettes in een ovenschaal met een bodempje water en zet de schaal in de oven. Zet de oven aan op 180C. Gaar de courgettes alvast wat voor terwijl je de vulling maakt. 
Verhit de olie in een koekenpan en bak het courgettevruchtvlees, lenteui, knoflook een paar minuten op hoog vuur zodat een deel van het vocht verdampt. Voeg de tomatenstukjes toe en laat ± 5 minuten pruttelen. Roer de ricotta door de vulling en voeg zout en peper naar smaak toe. 
Vul de courgettes met het ricotta-tomaatmengsel, zet de kapjes er op en laat ze nog in 25-30 minuten verder gaar worden. 

maandag 9 mei 2016

Weekmenu - bospeen, radijs, groene asperges

De blauwe bessen in het weekmenu van vorige week hebben ook anderen geïnspireerd. Ik kreeg deze foto van een schone zus. Zij gingen gezellig bbq'en met een lekkere salade erbij. 
Bij mij staan er nog blauwe bessen in de koelkast. Want in je eentje een kilo blauwe bessen opeten duurt best lang. Ook al maakte ik, naast de handjes die in de yoghurt belandden, de supersalade en bakte ik al een cake
In het nieuwe weekmenu aandacht voor lekkere lentesmaken. Radijs en groene asperges. Nu weet ik wel dat het vooral witte asperges zijn die je in de lente eet. De groene komen meestal uit andere landen dan Nederland, al dan niet verder weg. Ze kunnen wel in Nederland groeien hoor. Ik had ze ooit in mijn tuin.



O ja, en het werd inderdaad wel weer tijd dat de verse pasta en pastasauzen in de aanbieding zijn ;.). Volgens mij komen die elke maand terug. 
Van de radijs, komkommer en tomaatjes maak je een schaaltje rauwkost. Een sausje roeren van een beetje yoghurt, eventueel wat frietsaus, een klein teentje knoflook erboven uitknijpen, eventueel wat sprietjes bieslook (of andere kruiden) boven fijnknippen, beetje peper en zout erbij en door de groente roeren. Bij de wraps maak je wat meer saus zodat je daar meer het idee van een tzatziki krijgt om op de broodjes met kip te doen. Als de bos peen erg groot is, kun je ook een paar peentjes bewaren om in de rauwkost te gebruiken. 


Weekmenu


  • Verse tagliatelle met pesto, kalkoenblokjes en 2/3 van een bosje groene asperges. Erbij wat radijs, tomaatjes en komkommer.
  • Tortilla's of pitabroodjes vullen met gebakken kipsateblokjes. Erbij veel radijs, tomaat, komkommer en deze keer ook met 2 puntpaprika's door de rauwkost. Dat is tenslotte je groente van vandaag. 
  • Couscous met runderworst en courgette in kruidige tomatensaus. 
  • Verse spaghetti met tomaat-mascarponesaus, de rest van de groene asperges, 2 puntpaprika's en geitenkaas. 
  • Noedels met bospeen, omeletreepjes en cashewnoten. Voor de bospeen: Was de peen, snijd het loof eraf, en snijd in schuine, niet te dikke, plakjes. Verhit een beetje olie in een hapjespan en fruit hierin een teentje knoflook en 3 centimeter verse geraspte gemberwortel. Voeg de wortelplakjes toe en bak even mee. Voeg dan 1 theelepel sambal, 2 eetlepels ketjap en een kopje water toe. Breng aan de kook, doe een deksel op de pan, zet het vuur laag en laat in ± 10 minuten gaar stoven. Schep, met eventueel extra sambal en/of ketjap naar smaak, door gare noedels. 
Boodschappen/nodig:
Pak verse tagliatelle, bakje verse groene pesto, bos groene asperges, 1 x 2 bosjes radijs, 2 x puntpaprika's, 1 x bospeen, bakje cherrytomaatjes, 1 komkommer, pak verse spaghetti met basilicum, bakje tomaten-mascarponesaus, stukje verse gember, schaal kalkoenblokjes, schaal kipsateblokjes, schaal runderworst, pakje zachte geitenkaasrondjes, 2 courgettes, couscous, 1 pak gezeefde tomaten, 4 tortilla's of pitabroodjes, 2 eieren, cashewnoten, sambal, ketjap, noedels, yoghurt, knoflook (of knoflooksaus), eventueel plantje bieslook

Courgette in kruidige tomatensaus

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 theelepel harissa *)
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1 pak gezeefde tomaten
  • zout naar smaak
  • 2 courgettes, in blokjes
  • eventueel verse koriander
Verhit de olie in een hapjespan. Fruit de ui een paar minuten. Voeg dan de knoflook, harissa, komijn, koriander en kaneel toe en bak even mee. Voeg de gezeefde tomaten toe. Roer en breng op smaak met zout. Laat de courgetteblokjes in ± 10 minuten in de saus gaar worden. Bestrooi als je dat lekker vindt met verse koriander. 

*) in plaats van harissa kun je ook sambal gebruiken. Of een verse rode peper. In elk geval iets pittigs, maar omdat die nu eenmaal Marokkaans geïnspireerd is, koos ik voor de Marokkaanse variant van pittige saus. 

zaterdag 7 mei 2016

Supersalade 2 met humus met wortel


Gisteravond heerlijk genoten van mijn supersalade nummer 2. Nadat alle afhalers geweest waren, gebruikte ik de grote schaal waarin de rucola was omgeschept met de olie als mijn kom. Daar zat ik dan in de warme avondzon met een kom van 3 liter inhoud ofzo op mijn schoot. Niet helemaal vol hoor. Voor het recept verwijs ik je naar supersalade nummer 1. Hier geef ik het recept voor de humus met wortel erdoor. In mijn supersalade 2 gingen, voor 6 personen, naast deze hoeveelheid humus de volgende ingrediënten: pak van 400 gram zwarte en witte quinoa, 1 komkommer, 1 oranje paprika, 200 gram blauwe bessen, 6 grote radijsjes, 2 gele bietjes (±150 gram), 2 chioggiabietjes (±150 gram), zak van 75 gram rucola, bakje van 60 gram pittige kiemen, 150 gram feta. De rucola schepte ik om met pistacheolie en de maanzaaddressing ging door de quinoa. 


Humus met wortel

  • 400 gram wortel
  • 3 teentjes knoflook (ongepeld)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels honing
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1/4 theelepel chiliflakes
  • pot kikkererwten (400 gram)
  • 4 eetlepels tahin
  • sap van 1 limoen
  • zout naar smaak
Was de wortel en snijd in plakjes van 0,5 centimeter dik. Meng in een ovenschaal met de knoflook, olie, honing, komijnzaad en chiliflakes. Rooster de wortel in een oven van 200C in ± 30 minuten gaar en tot er lichtbruine plekjes op komen. Laat afkoelen.
Giet de pot kikkererwten af maar vang het vocht op. Doe de kikkererwten, wortel, tahin, de uitgeknepen knoflookteentjes, en de helft van het limoensap in een hoge kom en pureer met de staafmixer (of gebruik een keukenmachine). Voeg een paar lepels van het kikkererwtenvocht toe om het geheel smeuïg te krijgen. Proef en voeg naar smaak zout en nog meer limoensap toe. 


donderdag 5 mei 2016

Kikkererwten en koolvis met tomatensaus en tahin

Af en toe neus ik rond in de recepten van Ottolenghi op de site van The Guardian. Dat Ottolenghi fan is van tahin, sesampasta, dat mag wel als bekend verondersteld worden. In een van de recepten werd tahin gecombineerd met vis en tomaat. Dit is mijn variant. Bij deze koolvis en kikkererwten aten wij nog met honing geroosterde wortels. Ook deze keer weer met paarse erdoor. Dat blijft leuk eten. 


Kikkererwten en koolvis met tomatensaus en tahin


  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui, in halve ringen
  • 1 rode peper, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 2 theelepels karwijzaad
  • 1 pak gezeefde tomaten
  • 2 tomaten, in blokjes
  • 400 gram koolvis (diepvries)
  • 400 gram gare kikkererwten
  • 2 eetlepels tahin
  • 1 deciliter yoghurt
  • wat citroensap
Verhit de olie in een koekenpan. Fruit de ui een paar minuten tot deze licht begint te kleuren. Voeg dan peper, knoflook en karwijzaad toe en fruit even mee. Voeg de gezeefde tomaten toe, breng aan de kook en laat 5 minuten pruttelen. Proef de saus op peper en zout. Roer de gare kikkererwten door de saus en warm even mee. 
Verdeel de saus over een ovenschaal. Leg de stukken vis in de saus. Probeer ze redelijk diep in de saus te leggen omdat ze anders uitdrogen in de oven. Bestrooi de bovenkant van de vis met wat peper en zout. Zet de schaal in de oven, stel de temperatuur in op 200C en laat de vis in ± 25 minuten gaar worden. Dat ligt er ook een beetje aan hoe snel je oven opwarmt. Mijn oven doet dat snel dus ik vind het niet nodig om de oven voor te verwarmen. 
Doe de tahin in een kommetje. Giet de yoghurt erbij terwijl je klopt. Als het mengsel heel dik blijft, kun je er nog 1-2 lepels water bij kloppen. Breng op smaak met een drupje citroensap en wat peper en zout. 
Druppel de saus over de gare vis en serveer. 

woensdag 4 mei 2016

Cake met kokos en blauwe bessen

Toen was deze cake met kokos en blauwe bessen alweer voor de helft op. Door een deel van de boter door yoghurt te vervangen krijg je net een iets lichtere cake die ook wat frisheid in zijn smaak heeft. Ook een lekkere kandidaat voor de "KEEK van de WEEK".

Op pinterest heb ik een bord gemaakt van alle "Keeks van de Week".




Cake met kokos en blauwe bessen

  • 3 eieren
  • 150 gram suiker
  • 100 gram zachte boter
  • 100 gram yoghurt
  • 2 theelepels citroenrasp (mag ook uit een potje)
  • 200 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 50 gram geraspte kokos
  • 100 gram blauwe bessen
Leg een stukje bakpapier op de bodem van een cakevorm. Vet de zijkanten in en bestrooi met wat bloem of paneermeel. 
Splits 2 eieren. Klop de 2 eiwitten stijf en zet even apart.
Klop de suiker met de zachte boter tot een homogeen mengsel. Klop de eigelen en het ene ei erdoor. Klop de yoghurt en het citroenrasp erdoor. Zeef de bloem en bakpoeder boven de kom. Strooi ook de kokos erbij. Klop door elkaar. Spatel dan het stijfgeklopte eiwit door het beslag en op het laatst de blauwe bessen. 
Verwarm de oven voor op 180C. 
Verdeel het cakebeslag over de vorm en strijk de bovenkant glad. Bak de cake in ± 50 minuten op 180C gaar. Laat 30 minuten in de vorm afkoelen en stort de cake daarna op een taartrooster om verder af te koelen. 

maandag 2 mei 2016

Weekmenu - blauwe bessen, makreel en krieltjes

Vorige week moesten jullie het even zonder een weekmenu van mij stellen. Maar jullie hebben vast niet alleen maar oranje tompoezen gegeten . Die moesten wij op Koningsdag missen, wij waren een weekje in Innsbruck. Was het in Nederland al koud op Koningsdag, wij hadden echte sneeuw.



Deze week ziet het er gelukkig weer wat warmer en zonniger uit. Daarom ook een salade in het weekmenu. Met een beetje geluk kun je die buiten opeten.


Weekmenu

  • Taco's of tortilla's vullen met een mengsel van gehakt gebakken met een gesnipperde ui, 1 theelepel komijn, 1 theelepel koriander, iets pittigs als cayennepeper of sambal, 2-3 tomaten in blokjes en een blikje mais. Erbij eventueel nog komkommerplakjes en een schepje zure room. 
  • Gebakken krieltjes, een kipschnitzel en groente naar keuze.
  • De andere helft van de grote zak krieltjes in een stoofpotje/eenpansgerecht: Gehakt rul bakken in eigen vet, een gesnipperde ui en een teentje knoflook meebakken, een bakje champignons, 2 preien in ringen, een theelepel kerriepoeder, de krieltjes en een scheut water erbij. Met een deksel op de pan zacht laten pruttelen tot alles gaar is. Roer af en toe door en voeg misschien nog een klein beetje water toe. 
  • De gerookte makreel is ook in de bonus, dus tijd voor vis. In de bonusfolder stond ook al het idee om er een pasta mee te maken, en dat is een lekker idee, dus dat volg ik. Wat ik altijd een beetje vervelend van een een makreel vind is, dat ook al werk ik nog zo netjes, ik toch uiteindelijk met mijn vingers aan de makreel moet zitten om 'm in mooie stukjes zonder graat te verdelen. Daarna blijven mijn handen naar vis ruiken. Dus misschien is het een idee om de vis de avond ervoor al in stukjes te verdelen en daarna onder de douche te stappen en je haren te wassen. Dan ben je de vislucht wel kwijt. Maar goed een idee voor het avondeten: Bak een venkelknol in kleine stukjes aan een lepel olijfolie, fruit een teentje knoflook mee en voeg een scheutje water toe. Laat 5 minuten pruttelen tot de venkel bijna gaar is. Voeg een bekertje crème fraîche toe en proef het sausje op peper (sambal) en zout. Laat de makreel meewarmen. Eventueel kun je ook een tomaat of een paprika door de saus doen. Pasta erbij koken en later met elkaar mengen.  
  • Als het een grote makreel is, kun je de rest ook in een salade van gekookte bietjes, rucola en makreel verwerken. Erbij een sausje/dressing van yoghurt, knoflook en eventueel bieslook en een stuk lekker brood en dan ben je snel klaar. 
  • Salade met blauwe bessen. Een simpele afgeleide van deze supersalade. Prak ± 20 blauwe bessen fijn met een drupje honing, 1 eetlepel (cider)azijn en 2 eetlepels (walnoot)olie. Meng 1 zak rucola (75 gram), 100 gram blauwe bessen, 1 komkommer in halve plakjes en 1 bakje gemengde (pittige) kiemen door elkaar met de dressing. Vul aan met wat blokjes feta of een bol in stukjes gescheurde (buffel)mozzarella. Serveer met lekker brood en een bakje hummus. Of laat de kaas weg en bak er kipfilet bij.