maandag 9 mei 2016

Weekmenu - bospeen, radijs, groene asperges

De blauwe bessen in het weekmenu van vorige week hebben ook anderen geïnspireerd. Ik kreeg deze foto van een schone zus. Zij gingen gezellig bbq'en met een lekkere salade erbij. 
Bij mij staan er nog blauwe bessen in de koelkast. Want in je eentje een kilo blauwe bessen opeten duurt best lang. Ook al maakte ik, naast de handjes die in de yoghurt belandden, de supersalade en bakte ik al een cake
In het nieuwe weekmenu aandacht voor lekkere lentesmaken. Radijs en groene asperges. Nu weet ik wel dat het vooral witte asperges zijn die je in de lente eet. De groene komen meestal uit andere landen dan Nederland, al dan niet verder weg. Ze kunnen wel in Nederland groeien hoor. Ik had ze ooit in mijn tuin.



O ja, en het werd inderdaad wel weer tijd dat de verse pasta en pastasauzen in de aanbieding zijn ;.). Volgens mij komen die elke maand terug. 
Van de radijs, komkommer en tomaatjes maak je een schaaltje rauwkost. Een sausje roeren van een beetje yoghurt, eventueel wat frietsaus, een klein teentje knoflook erboven uitknijpen, eventueel wat sprietjes bieslook (of andere kruiden) boven fijnknippen, beetje peper en zout erbij en door de groente roeren. Bij de wraps maak je wat meer saus zodat je daar meer het idee van een tzatziki krijgt om op de broodjes met kip te doen. Als de bos peen erg groot is, kun je ook een paar peentjes bewaren om in de rauwkost te gebruiken. 


Weekmenu


  • Verse tagliatelle met pesto, kalkoenblokjes en 2/3 van een bosje groene asperges. Erbij wat radijs, tomaatjes en komkommer.
  • Tortilla's of pitabroodjes vullen met gebakken kipsateblokjes. Erbij veel radijs, tomaat, komkommer en deze keer ook met 2 puntpaprika's door de rauwkost. Dat is tenslotte je groente van vandaag. 
  • Couscous met runderworst en courgette in kruidige tomatensaus. 
  • Verse spaghetti met tomaat-mascarponesaus, de rest van de groene asperges, 2 puntpaprika's en geitenkaas. 
  • Noedels met bospeen, omeletreepjes en cashewnoten. Voor de bospeen: Was de peen, snijd het loof eraf, en snijd in schuine, niet te dikke, plakjes. Verhit een beetje olie in een hapjespan en fruit hierin een teentje knoflook en 3 centimeter verse geraspte gemberwortel. Voeg de wortelplakjes toe en bak even mee. Voeg dan 1 theelepel sambal, 2 eetlepels ketjap en een kopje water toe. Breng aan de kook, doe een deksel op de pan, zet het vuur laag en laat in ± 10 minuten gaar stoven. Schep, met eventueel extra sambal en/of ketjap naar smaak, door gare noedels. 
Boodschappen/nodig:
Pak verse tagliatelle, bakje verse groene pesto, bos groene asperges, 1 x 2 bosjes radijs, 2 x puntpaprika's, 1 x bospeen, bakje cherrytomaatjes, 1 komkommer, pak verse spaghetti met basilicum, bakje tomaten-mascarponesaus, stukje verse gember, schaal kalkoenblokjes, schaal kipsateblokjes, schaal runderworst, pakje zachte geitenkaasrondjes, 2 courgettes, couscous, 1 pak gezeefde tomaten, 4 tortilla's of pitabroodjes, 2 eieren, cashewnoten, sambal, ketjap, noedels, yoghurt, knoflook (of knoflooksaus), eventueel plantje bieslook

Courgette in kruidige tomatensaus

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 theelepel harissa *)
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1 pak gezeefde tomaten
  • zout naar smaak
  • 2 courgettes, in blokjes
  • eventueel verse koriander
Verhit de olie in een hapjespan. Fruit de ui een paar minuten. Voeg dan de knoflook, harissa, komijn, koriander en kaneel toe en bak even mee. Voeg de gezeefde tomaten toe. Roer en breng op smaak met zout. Laat de courgetteblokjes in ± 10 minuten in de saus gaar worden. Bestrooi als je dat lekker vindt met verse koriander. 

*) in plaats van harissa kun je ook sambal gebruiken. Of een verse rode peper. In elk geval iets pittigs, maar omdat die nu eenmaal Marokkaans geïnspireerd is, koos ik voor de Marokkaanse variant van pittige saus. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten