dinsdag 10 mei 2016

Bolcourgette met ricotta en tomaat

Nadat de sneeuw van de auto was afgeveegd met een spatel bij gebrek aan normaal sneeuwwegveeggereedschap reden we naar de andere kant van de bergen. Naar Bolzano. Daar scheen de zon wat meer en was de temperatuur ook wat aangenamer. Nog geen echte lente of zomer, maar wel aangenaam om buiten te lopen. Lunchen deden we bij een eetcafe met een echte zuid-tirols keuken. Noedels en spatzle met alpenspeck, bergkaas en weinig groente. Stevige kost om je 's winters warm mee te eten, maar ik miste de groente wel een beetje. Op de terugweg deden we toen maar groenteinkopen bij een Italiaanse supermarkt. We namen onder andere deze lieve bolcourgettes mee. Overigens reden we op de terugweg wat meer op de achterafwegen en de Dolomieten in. In een van die dorpjes, Kastelruth, kwam de echte Giro d'Italia langs. Ook daar met roze fietsen versierde rotondes. Ook al is dat het echte deel, ik vind de kleur roze die ze hier in Arnhem gebruiken (de betonranden van de tunnelingangen, de stoffen wikkels van de lantaarnpalen, roze gespoten fietsen hangend in de bomen, roze water in de fontein, grote roze fiets van hout aan de brug bevestigd, de Eusebius in roze licht) wel sprekender. Op het moment dat ik dit schrijf, fietsen er heel veel mensen in roze kleding richting de stad. Op het moment dat je dit leest, is et roze fietsfeestje hier in Arnhem inmiddels voorbij. 


Bolcourgette gevuld met tomaat, lenteui en ricotta

(3 stuks)

  • 3 kleine bolcourgettes (± 150 gram per stuk)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 lenteuitjes, in ringetjes
  • 1 teentje knoflook, gehakt
  • 2-3 trostomaten, in kleine stukjes
  • 3 eetlepels ricotta
  • peper, zout
Snijd het kapje van de bolcourgette en bewaar ze. Hol de courgettes met een theelepel uit en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Zorg dat de wand van de courgette heel blijft. Bestrooi de binnenkant van de courgettes met wat peper en zout. 
Zet de courgettes in een ovenschaal met een bodempje water en zet de schaal in de oven. Zet de oven aan op 180C. Gaar de courgettes alvast wat voor terwijl je de vulling maakt. 
Verhit de olie in een koekenpan en bak het courgettevruchtvlees, lenteui, knoflook een paar minuten op hoog vuur zodat een deel van het vocht verdampt. Voeg de tomatenstukjes toe en laat ± 5 minuten pruttelen. Roer de ricotta door de vulling en voeg zout en peper naar smaak toe. 
Vul de courgettes met het ricotta-tomaatmengsel, zet de kapjes er op en laat ze nog in 25-30 minuten verder gaar worden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten