vrijdag 27 mei 2016

Dadelburger (foodblogswap)

Door de jaren zijn er best veel foodblogs ontstaan. Sommigen daarvan zijn ook weer gegaan, maar het totale aantal is flink toegenomen. Mensen die hetzelfde doen houden ervan om elkaar op te zoeken. Een van die ontmoetingsplekken is een Facebookgroep voor foodbloggers. Binnen die groep wordt elke maand de foodblogswap georganiseerd. Bloggers die het leuk vinden schrijven zich daarvoor in en krijgen een ander blog toegewezen waarvan zij een recept koken en daar dan over bloggen. Natuurlijk kookt er ook iemand van jouw blog. Maar hoe weet je dan van wiens blog je mag koken? Daar hebben we Daisy voor. Die maakt al zeker een jaar de verdeling, waarvoor dank. Deze maand mocht ik iets maken van haar blog, lekkerhappen.Ik koos voor de dadelburger. Een makkelijk recept waardoor je burger, of gehaktbal, net even wat anders wordt. Naast recepten gaat Daisy ook geregeld "op restaurant" waar ze ook verslag van doet. Ik blijf dat altijd wel grappig vinden, de taalverschillen tussen Vlaanderen en Nederland. Ook in mijn dadelburger zie je de verschillen. Ik ben wat minder bourgondisch ingesteld, zeg maar zo'n zuinige Nederlander, want ik gebruik 500 gram gehakt voor 4 burgers, terwijl Daisy 600 gram gebruikt.  

Dadelburger

(4 stuks)

 • 500 gram gehakt
 • 10 dadels, in kleine stukjes
 • 1 ei
 • 4-5 eetlepels paneermeel of fijngemalen broodkruim van oud brood
 • 1 theelepel quatre épices
 • 1/2-1 theelepel zout
 • boter
Meng gehakt tot en met zout door elkaar en kneed goed door. Vorm 4 burgers van het mengsel. Laat ze, als je tijd hebt, even koelen in de koelkast om weer stevig te worden. 
Verhit de boter in een koekenpan. Bak de burgers 2-3 minuten op hoog vuur aan 1 kant bruin. Draai ze dan om en zet het vuur laag. Laat ± 10 minuten verder garen, eventueel met een deksel op de pan. Eet de dadelburgers gewoon zo of maak er een echt broodje burger mee. 

2 opmerkingen:

 1. Leuk dat je dit recept uitgeprobeerd hebt! Hopelijk heeft de burger gesmaakt.
  Ik moest even lachen met de taalverschillen. �� Die zullen er zeker zijn.

  BeantwoordenVerwijderen