donderdag 19 mei 2016

Risotto met daslook en groene asperges

Op de terugweg uit Innsbruck deden we nog even snel boodschappen in Duitsland. De tank volgooien en bij de KFC eten ging in 1 moeite door. Naast een voorraadje spelt (Dinkel), noten en drank ook de verse producten voor de eerste dagen thuis. Bij de groente viel mijn oog hier op:Bärlauch oftewel daslook. In Nederland is dit beschermd, dus mag je het eigenlijk niet in het wild plukken. Dat wordt wel gedaan, ook al moet je wel weten wat je doet. Als je het verwart met lelietjes-van-dalen heeft dat niet zo'n goede afloop. In Duitsland wordt het wel gekweekt, of in elk geval voor de handel geoogst. Het smaakt tussen ui en knoflook in. Ik vond zelf de smaak niet heel sterk terugkomen, dus voeg het echt pas op het laatst toe. 
Risotto met daslook en groene asperges


  • 1 groentebouillonblokje
  • 300 gram groene asperges
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 100 gram daslook
  • 200 gram risottorijst
  • 1-2 deciliter witte wijn
  • zwarte peper uit de molen
  • 75 gram geraspte parmezaanse kaas
Breng 1 liter water met het bouillonblokje aan de kook. Snijd de houtige onderkant van de groene asperges. Kook de groene asperges 2-3 minuten in de bouillon. Schep ze met een schuimspaan uit de bouillon en spoel af onder koud water. Houd de bouillon warm.
Snijd de steeltjes van de daslook in kleine stukjes. Houd het blad nog even heel. 
Verhit de helft van de olie in een braadpan. Fruit de stengelstokjes 2 minuten. Voeg dan de rest van de olie en de rijst toe. Schep alles goed om zodat elke rijstkorrel met een zweempje olie wordt bedekt. Blus af met de wijn. Schep nu de komende 15-20 minuten telkens een beetje bouillon bij de rijst, roer heel geregeld en laat de rijst op die manier rustig gaar worden. 
Verwarm tegen het einde van de gaartijd van de rijst een grillpan, bestrijk met een beetje olie en grill de asperges 2-3 minuten. 
Als de rijst gaar is, schep je er nog een beetje bouillon, de grofgesneden daslook, zwarte peper en 3/4 deel van de kaas door. Proef en laat nog een minuutje staan. De risotto moet geen massieve klont zijn, maar ook geen soep. Hoe langer je 'm laat staan, hoe meer vocht er wordt opgenomen, dus eet de risotto met daslook direct. 
Serveer in een diep, warm bord. Leg de asperges bovenop en bestrooi met de achtergehouden parmezaanse kaas. 

(bron voor de daslookinformatie: wikipedia over bärlauch)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten