dinsdag 17 mei 2016

Witte asperges - op een bord van oma

Met groene asperges ben ik creatief genoeg; bijvoorbeeld in een Oosterse roerbak met mihoen en zalm of in een salade met perzik en mozzarella. Witte asperges daarentegen eet ik bijna altijd klassiek: met ham, gekookt ei, lekkere aardappels en gesmolten boter. Heel soms maak ik een uitstapje naar zalm toe. 

Witte asperges horen gewoon op de klassieke manier gegeten te worden. Met lekkere ham. De eieren kook ik vaak met de aardappels mee. Tegen het einde van het aspergeseizoen zijn er soms al opperdoezen, anders kies ik andere lekkere aardappels. Zo aten we ze vroeger thuis vaak op zondag. Want asperges waren wel een zondagse groente. Toen ik later bij opa en oma at in de aspergetijd zette zij ook vaak asperges op tafel. Met extra ham, ei en boter. Want oma's zijn er om te verwennen. 

Nog later, toen opa en oma in een verzorgingstehuis woonden, namen wij een keer asperges mee. Een beetje behelpen was het met opwarmen in de magnetron, maar ze hebben er wel van gesmuld. Daarom horen asperges, naast de klassieke manier van eten, ook te worden gegeten van het servies van opa en oma dat ik geërfd heb. Dat is een zichtbare herinnering aan een lieve opa en oma. 




Deze "asperges op een bord van oma" is mijn inzending voor het Foodblogevent. De laatste keer dat ik meedeed is al weer even geleden. Deze maand organiseert Sophie het event met deze keer als thema "het oog eet ook mee". Dat kan natuurlijk gaan om een schitterde foodfoto, een eetlustopwekkende opmaak van een bord eten maar ook om het totaalplaatje van je bord. Voor mij blijft door het eten van het servies van opa en oma de herinnering aan hen levend. 


Witte asperges

(door bijnanetzolekkeralsthuis)
  • 500 gram asperges per persoon
  • snuf suiker
  • snuf zout
  • stukje foelie
Schil de asperges. Sinds ik een messenset met dunschiller heb, gebruik ik die. Voorheen gebruikte ik altijd een aardappelschilmesje. Die dunschiller gaat wel sneller. 
Snijd de onderste 3-4 centimeter van de asperges. Dat is het houtige stuk.
Als je tijd hebt, kun je eerst de schillen en de afsnijdsels in een pan doen (waar straks de asperges ook in passen) met zo'n 1-2 liter water (afhankelijk voor hoeveel personen je kookt), een snuf zout en suiker en een stukje foelie. Dat breng je aan de kook, laat je 10 minuten zacht doorkoken, en dan nog een half uurtje van het vuur af staan. Zeef dan de schillen en afsnijdsels uit het kookvocht dat je opvangt en duw de laatste smaak uit de schillen. Kook in deze aspergebouillon de asperges in 10-15 minuten gaar. Bewaar het kookvocht om er een simpel aspergesoepje van te maken. 
Als je minder tijd hebt, kook je de asperges direct in zoveel water dat ze net onderstaan met suiker, zout en foelie. Dat vocht kun je nog steeds gebruiken als bouillon, maar heeft wel minder smaak. 

1 opmerking: