donderdag 20 mei 2010

Mihoen met groene asperges en zalm

Afgelopen weekend waren we bij vrienden die een moestuin hebben. Bij het eten daar hadden we al lekkere spinazie en sla uit hun tuin, maar we kregen ook nog groene asperges mee. Lekker. Ik heb er een oosterse draai aan gegeven.


Mihoen met groene asperges en zalm

(2 personen)
  • 3 eetlepels gembersiroop
  • 3 eetlepels ketjap
  • 1 theelepel sambal
  • 200 gram zalmfilet
  • 400 gram groene asperges 
  • 150 gram mihoen 
  • 1/2 gele paprika, in reepjes
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 centimeter verse gemberwortel, fijngeraspt
  • 1 teentje knoflook
Roer in een kommetje de gembersiroop, ketjap en sambal door elkaar. Bestrijk de zalmfilet met de marinade en bewaar de rest. 
Maak de groene asperges schoon. In principe hoef je deze niet te schillen, maar controleer het onderste gedeelte. Dat kan houtig zijn. Als dat het geval is, verwijder het houtige gedeelte. Snijd de asperges in schuine stukken van ongeveer 2 cm lang. Kook deze 2 minuten voor. 
Gebruik hetzelfde water om de mihoen klaar te maken. Laat uitlekken in een zeef en bewaar hierin tot gebruik. 
De volgende 2 stappen (mihoen en zalm) moet grotendeels tegelijkertijd doen:
Verhit in een wok de olie en bak gember en knoflook heel even. Voeg de paprikareepjes en aspergestukjes toe. Bak - onder voortdurend omscheppen - 5 minuten. Voeg dan de mihoen toe en laat deze warm worden. Voor het toevoegen van de mihoen, kun je deze eventueel wat kleiner snijden en even onder de kraan houden om weer los te worden. Roer als laatste het restant van de marinade erdoor. 
Verhit een grillpan op hoog vuur totdat deze goed heet is. Leg de zalm erin en gril elke kant 2-3 minuten, afhankelijk van hoe dik de zalm is.  Serveer de zalm bovenop de mihoen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten