zaterdag 5 maart 2011

Brood met ui en karwij

Het idee was om 3 vlechten te bakken. Alleen mijn bakplaat bleek net iets te klein. Door het rijzen zijn de broden aan elkaar vast komen te zitten. Mannetje Q vond het een erg mooi (en ook lekker) brood. 



Brood met ui en karwij

(voor 3 broden van 400 gram)
  • 1 grote ui, heel fijn gesnipperd
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 600 gram bloem
  • 100 volkorenmeel
  • 10 gram droge gist
  • 10 gram suiker
  • 1,5 tl zout
  • 1,5 eetlepel olijfolie
  • 425 ml lauw water
  • 2 eetlepels karwijzaad
Verhit de ene lepel olijfolie in een kleine koekenpan. Fruit de ui even aan op hoog vuur en zet dan het vuur laag. Laat ± 10 minuten zweten totdat de ui gaar en zacht is. 
Meng beide soorten bloem, gist, suiker, zout en olie door elkaar in een kom. Doe een derde van dit mengsel in de kom van de broodbakmachine. Giet hierop een derde van het water. Schep hierop weer een laag bloemmengsel en giet hierop weer een derde van het water. Herhaal dit voor de derde keer. Op deze manier is water en bloem al een beetje gemengd. 
Voeg als laatste het karwijzaad en de ui toe. Laat het deeg ongeveer 6-8 minuten kneden op het programma "deeg".
Vet een grote kom in met een drupje olie. Leg hierin de deegbal. Dek af met plastic folie of een vochtige theedoek. Laat het deeg op een warm plekje minimaal een uur rijzen totdat het zich verdubbeld heeft. 
Kneed het deeg een paar keer door en laat het dan nog afgedekt 5 minuten rusten. Verdeel het in (met de weegschaal erbij) in 9 gelijke delen. Rol elk deel uit tot een ± 25 cm lange slang.  Als je rolt, rol dan niet heen (van je af) en terug (weer naar je toe), maar slechts één kant op, til de slang op en verplaats hem naar het begin van je werkvlak en rol opnieuw dezelfde kant op. Als je heen en terug draait, wordt de slang niet veel dunner. Maak van 3 slangen een vlecht. Maak zo nog 2 vlechten.  
Leg de vlechten op een ingevette (of met een siliconenvelletje bedekte) bakplaat.  Bedek met een theedoek en laat ± een uur rijzen. 
Verwarm de  oven voor op 210 C. Bak de vlechtbroden in ± 30 minuten gaar. Als het hol klinkt, is het brood gaar. Anders bak je het nog ongeveer 5 minuten  met de onderkant naar boven.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen