maandag 19 augustus 2013

Pittige bloemkooltomaatcurry

Volgens mij heb ik nog nooit zo vaak bloemkool gegeten als deze zomer. Deze keer maakte ik een pittige curry. Erbij at ik een variant op het kosheri-recept van Yotam Ottolenghi. Kortgezegd fruit je daarvoor rijst even aan in wat boter (net als bij risotto), dan voeg je precies genoeg water toe en peper, zout, kaneel en nootmuskaat en kook je de rijst gaar. Apart kook je linzen gaar. Rijst en linzen meng je, samen met gebakken uiringen. Ik deed er nog heel kort gewokte spinazie door. Dat oogt een stuk frisser, want anders heb je een behoorlijk grauw gerecht op je bord liggen.

Pittige bloemkooltomaatcurry

( 4 personen)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1-2 kleine rode pepertjes (die erg scherpe), fijngehakt
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel zout
  • 1 blik gepelde tomaten (400 gram)
  • 1 eetlepel appelciderazijn
  • 1 theelepel suiker
  • 1 bloemkool
  • 2 verse tomaten (± 250 gram), in blokjes
Begin met de saus. Verhit hiervoor de olie in een braadpan en fruit hierin de knoflook en peper een minuutje. Voeg dan de specerijen en het zout toe. Fruit een minuut. Doe dan de tomaten, azijn, suiker en 300 ml water erbij. Breng aan de kook en laat pruttelen terwijl de bloemkool klaarmaakt. 
Haal de roosjes van de bloemkool en snijd iets kleiner. Doe de bloemkool in een pan met zoveel water dat de roosjes net onder staan. Breng aan de kook en laat 3-5 minuten koken tot de bloemkool bijna gaar is. Giet af en verdeel over een groot bord om ervoor te zorgen dat ze niet teveel nagaren. 
Proef de saus en breng verder op smaak als dat nodig is. Doe de bloemkool in de saus en laat weer warm worden. Bestrooi met de blokjes tomaat en warm nog 1 minuut door. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen