zondag 31 januari 2016

Pesto van waterkers, zonnebloempitten en koolzaadolie


Dit is natuurlijk geen pesto. Want pesto wordt gemaakt van basilicum. Punt.
Maar deze groene saus is wel gemaakt zoals pesto gemaakt wordt. Nou ja, zelfs dat is niet waar. Want pesto wordt traditioneel in de vijzel gemaakt. Deze variant met waterkers maakte ik in het kleine maalbakje dat bij mijn staafmixer hoort. Waarom dan toch de naam pesto? Omdat de saus gemaakt wordt van een groen blad en olie, gebonden met noten en kaas en op smaak gebracht met knoflook. Wij aten deze waterkerspesto bij geroosterde groente uit de oven. Deze keer kort voorgekookte spruitjes, pastinaak, wortel en bietjes omgeschept met wat olie, peper en zout en daarna ± 45 minuten geroosterd in een oven van 200C. De teentjes knoflook die ik in de pesto verwerk gingen daar bij in de schaal. 


Pesto van waterkers, zonnebloempitten en koolzaadolie


  • 30 gram waterkers 
  • 1 eetlepel zonnebloempitten
  • 3 eetlepels koolzaadolie
  • 1 eetlepel fijngeraspte parmezaanse kaas
  • 2 teentjes gepofte knoflook
Doe de waterkers en zonnebloempitten in het bakje van de keukenmachine en maal fijn. Voeg eventueel een klein beetje water toe als het malen niet goed gaat. Maal ook de olie mee. Doe over in een kommetje en roer de parmezaanse kaas erdoor. Pers de knoflook erboven uit en roer door. Proef of je vindt dat er peper of zout bij moet. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen