dinsdag 8 maart 2016

Bietjes en linzen met bloedsinaasappel en radicchio


Bloedsinaasappels hebben vanwege hun uiterlijk toch net een streepje voor op gewone oranje sinaasappels. Helaas zijn ze er maar kort. Ik maakte dit gerecht al een tijdje geleden, dus de kans is niet zo groot dat je nu nog bloedsinaasappels kunt vinden. Maar met gewone oranje sinaasappels is deze soort van salade van linzen en bietjes ook gewoon erg lekker.

Bietjes en linzen met bloedsinaasappel

(6 personen)
  • 1 kilo bietjes
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 350 gram bruine linzen
  • 1 eetlepel frambozenazijn
  • peper zout
  • 1 kropje radicchio
  • 1 stronk witlof (± 150 gram)
  • 1 bakje pittige kiemen (AH, of tuinkers ofzo)
  • 3 (bloed)sinaasappels
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels frambozenazijn
  • iets oranjebloesemwater
Borstel eventueel zand van de bietjes en doe ze in een pan met zoveel water dat ze net onderstaan. Kook de bietjes in ± 1 uur gaar. Laat iets afkoelen en wrijf dan de schil eraf. Snijd de bietjes doormidden en dan in halve maantjes.
Doe de rode ui, de frambozenazijn en een lepel water in een klein kommetje. Verwarm dat een halve minuut in de magnetron en laat staan tot de linzen gekookt zijn. 
Week de linzen ± 2 uur voor in koud water. Zet ze dan met schoon water op en kook ze in ± 25 minuten gaar. Giet af en meng er dan wat zout en de rode ui met azijn door. 
Haal de bladeren van de radicchio los, snijd de taaie nerf eruit, was de bladeren, slinger ze droog en snijd of scheur in stukjes.
Snijd de witlof over de lengte doormidden en dan in boogjes. 
Schil de sinaasappels dik zodat het wit meekomt. Snijd de partjes tussen de vliezen uit. Vang het sap op en knijp ook de vliesjes uit. 
Meng het sinaasappelsap met de olie, azijn, een drupje oranjebloesemwater en wat peper en zout tot een dressing. 
Verwarm de bietjes eventueel nog even. Ze kunnen ook koud of lauw door de salade, net als de linzen. Ligt een beetje waar je zin in hebt. 
Meng de bietjes en de linzen door elkaar. 
Meng de radicchio, witlof en sinaasappel door elkaar in een grote schaal en meng de dressing erdoor. Verdeel de linzen en bietjes erover. Bestrooi met de kiemen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen