maandag 14 maart 2016

Weekmenu - courgette, witlof, aubergine

Het voelt toch een beetje raar om in deze tijd van het jaar courgette te kopen. Ik doe het wel, want de groente is deze week niet duur bij de AH. Ben wel benieuwd waar die vandaan komt. Overigens is deze winter de courgette niet echt heel duur geweest. Eerder gingen de prijzen bij de Lidl richting de 1 euro per stuk in de wintermaanden, en bij de AH zijn ze dan 20-30 cent duurder. Maar deze winter is de courgette volgens mij niet duurder geweest dan 80 cent, en dat ook maar heel af en toe. Nu moet ik wel zeggen dat ik er niet heel erg op gelet heb, omdat courgette 's winters niet zo in mijn systeem zit. In elk geval deze week dus in de bonus, dus komt ie terug in mijn weekmenu. 


Weekmenu

  • Vegapasta met kruidenroomkaas en cashewnoten. Deze keer in elk geval met courgette. En misschien een paar stengels bleekselderij?
  • Courgette gevuld met gehakt en couscous met aubergine. Zie hieronder. 
  • Vanwege de oventijd heeft dit iets meer tijd nodig: gekookte witlofstronkjes die je daarna nog met kaas bestrooit en in de oven/grill een korstje laat krijgen. Erbij krieltjes. 
  • Pasta met een saus van aubergineblokjes en gepelde tomaten (en ui, knoflook, wat gedroogde oregano) bestrooid met geraspte kaas. 
  • Pasta met gerookte zalm en courgette. In dat recept staat venkel, maar dat kan dus ook goed met courgette.
  • De tonijnpasta kan natuurlijk ook heel goed met courgette in plaats van met broccoli.
  • Krieltjes, gebakken kipfilethaasjes en een salade van rauwe witlof met peer
En nog 2 recepten met de voorgesneden ananas en mango. Omdat fruit in warm eten best lekker is, en als je snel wilt zijn geen zin hebt om een ananas in stukjes te snijden. Dat zijn niet echt mijn producten, maar ik kan wel een receptje ermee verzinnen:
  • Rode curry (boemboe, AH) met kipblokjes en ananas en rijst.
  • Mengsel van bleekselderij, kidneybonen en mangoblokjes, gepelde tomaten, komijn, koriander, iets pittigs als sambal en dat bij tortilla's of taco's. Deze kan ook zonder de mango en gebruik dan bijvoorbeeld nog een blikje mais. 
Genoeg ideeën voor deze week dus. 

Courgette gevuld met gehakt en couscous met aubergine

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 aubergine, in blokjes
  • 1 tomaat, in stukjes
  • 100 gram couscous
  •  courgette
  • 200 gram (h.o.h.)gehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • 1 theelepel sambal
  • handje rozijnen
Verhit de olie in een koekenpan of hapjespan. Bak de blokjes aubergine een paar minuten. Voeg dan de blokjes tomaat, een kopje water en wat peper en zout toe. Laat met een deksel op de pan ± 10 minuten pruttelen tot de aubergine gaar is. 
Doe de couscous in een kom, bestrooi met wat zout en overgiet met ± 1,5 deciliter kokend water. Dek af met een bord, deksel of folie en laat minimaal 5 minuten staan. Roer de couscous los met een vork. Schep de aubergine door de couscous. 
Snijd de courgette over de lengte doormidden en hol iets uit met een theelepel of meloenbolletjessteker. Snijd het vruchtvlees klein. Doe de courgettehelften in een ovenschaal, voeg wat water toe en gaar de courgette ± 5 minuten in de magnetron. 
Verhit een hapjespan en bak het gehakt rul. Bak de ui, komijn, koriander en sambal mee. Voeg dan het courgettevruchtvlees en de rozijnen toe en een scheutje water. Laat 5 minuten pruttelen en voeg naar smaak zout toe. Vul de courgettehelften met het mengsel. Eventueel kun je ze nog even doorwarmen in de magnetron. Serveer met de couscous. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten