dinsdag 22 maart 2016

Hot cross buns met abrikoos, kardemom en chocolade


Elk - al dan niet christelijk - feest of gelegenheid wordt steeds meer een feest waarop je extra aandacht besteed aan je eten. Binnenkort is het Pasen, en de recepten met eieren vliegen je om de oren. Ik besloot om eens te kijken welke aandacht ik in de afgelopen 6 blogjaren aan Pasen heb gegeven. Zoeken op "Pasen" leverde welgeteld 3 blogposten op, die niet eens heel specifiek voor Pasen gemaakt zijn: een cake met een vulling van advocaat, een gekleurd brood dat ik bakte van de natuurlijke eierverf, en lieve madeleines waar ik als smaakmaker Paasthee aan het beslag toevoegde. De geverfde eieren kwamen niet eens naar boven. Dit jaar is dus best een unicum in mijn bloggeschiedenis, ook al zijn deze hot cross buns met Pasen vorig jaar gebakken en gegeten. Ik ga niet al 3 of 4 weken voor Pasen iets specifieks voor Pasen bakken zodat ik het kan bloggen. Dat soort recepten staan gewoon een jaar in concept. 

Voor wat achtergrond van de hot cross buns heb ik even op wikipedia gekeken. Die zijn baksels die uit de Angelsaksische cultuur komen en nu wat meer voet aan de grond krijgen in niet-engelstalige landen. Traditioneel worden ze gegeten op Goede Vrijdag, vandaar ook het kruis erop. Op Goede Vrijdag wordt herdacht dat Jezus is gestorven en op Pasen dat Hij is opgestaan. 


Hot cross buns met abrikoos, kardemom en chocolade


 • sap en rasp van 1 sinaasappel
 • 100 gram gedroogde abrikozen, in kleine stukjes
 • 2,25 deciliter melk
 • 50 gram boter
 • 1 ei, losgeklopt
 • 450 gram bloem
 • 10 gram gedroogde gist
 • 5 gram zout
 • 50 gram + 2 eetlepels (riet)suiker
 • 100 gram pure chocolade
 • zaadjes uit 6 kardemompeulen, fijngemalen
 • 100 gram bloem (voor de kruisjes)
Verwarm de stukjes abrikoos met de helft van het sinaasappelsap even in de magnetron en laat ze wellen tot ze straks in het deeg gaan. 
Verwarm de melk tot tegen het kookpunt. Zet het vuur uit en laat de boter in de hete melk smelten. Lat 10 minuten afkoelen en klop dan het ei en de sinaasappelrasp erdoor. 
Doe de bloem, gist, zout, 50 gram suiker en de warme melk in de kom van de broodbakmachine en kneed in ± 10 minuten tot een soepel deeg. Vet een kom in en doe de deegbal in de kom, dek af met een deksel of plastic folie en laat op een warme plek ± 1 uur rijzen. 
Hak ondertussen de chocolade fijn (dit kan met de hand of in een keukenmachine) en meng met de uitgelekte stukjes abrikoos en fijngemalen kardemom. 
Rol het deeg op een bebloemd werkoppervlak uit tot een lap en verdeel het chocolademengsel erover. Vouw dicht en kneed even goed door zodat de vulling goed door het deeg verdeeld wordt. 
Leg een vel bakpapier op een bakplaat of gebruik een bakmatje. 
Verdeel het deeg in 12 gelijke stukjes van 45-50 gram. Vorm hier kleine bolletjes van met een mooie, gladde bovenkant. Leg ze op de bakplaat en dek af met een iets vochtige theedoek. Laat op een warme plaats nog 30-45 minuten rijzen. 
Maak ondertussen het deegje voor de kruisjes. Roer hiervoor in een kommetje geleidelijk 6-7 eetlepels water door de 100 gram bloem zodat je een dikke pasta krijgt. Doe de pasta in een stevig zakje waar je een klein puntje van af knipt. 
Warm de oven voor op 190C. 
Spuit kruisjes op de bovenkant van elk bolletje. Bak de hot cross buns in 20-25 minuten gaar. 
Maak, terwijl de bolletjes bakken, een siroopje door het overgebleven sinaasappelsap met de 2 eetlepels suiker even te verwarmen zodat de suiker oplost. Bestrijk de hete bolletjes zodra ze uit de oven komen met deze siroop zodat ze mooi gaan glanzen. 


(bron: aangepast recept uit BBC GoodFood maart 2015)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten