woensdag 2 maart 2016

Bloemkool mac & cheese

Dit is wel een beetje een wit gerecht. Witte pasta, witte bloemkool en lichtgele kaas. Vandaar dat ik er nog een rode paprika door deed. Anders is het wel een heel saai bordje eten. Zeker niet fotogeniek, vandaar maar een foto van een rauwe bloemkool.   
Ik pureer de helft van de bloemkool door de saus, en laat de helft nog herkenbaar terug komen. Als je mee-eters hebt die lopen te miepen over groente kun je ook alle bloemkool pureren. Ongemerkt gaat er dan nog best wat groente naar binnen. Ik vind het zelf lekkerder om ook nog wat structuur in mijn eten te hebben. 







Bloemkool mac & cheese

  • 1 grote bloemkool (± 1 kilo na schoonmaken)
  • 25 gram boter
  • 25 gram bloem
  • 6 deciliter melk
  • 1 rode peper, fijngehakt
  • blaadjes van 4 takjes salie, in dunne reepjes
  • 1/4 theelepel nootmuskaat
  • 400 gram grote macaroni
  • 200 gram oude kaas, geraspt
  • 1 kleine rode paprika, in stukjes
  • 1 bolletje mozzarella, in stukjes
Verdeel de bloemkool in roosjes en verdeel de hoeveelheid bloemkool in 2 delen. 
Breng 1 deel in gezouten water aan de kook en kook ± 10 minuten tot de bloemkool goed zacht is. 
Smelt ondertussen de boter in een pan maar laat de boter niet bruin worden. Roer de bloem door en laat 1 minuut garen. Roer scheutje voor scheutje de melk erdoor zodat een saus zonder klontjes ontstaat. Schep de gare bloemkool met een schuimspaan uit het water en schep in de saus. Voeg de peper, salie en nootmuskaat toe en pureer. Meng 1/3 van de geraspte kaas door de saus. Proef of er nog peper of zout bij moet. 
Kook de andere bloemkoolroosjes in hetzelfde water een paar minuten tot het rauwe eraf is. Schep met een schuimspaan uit het water en zet even apart. 
Voeg nog wat extra water aan de pan toe als dat nodig is. Breng aan de kook en kook de macaroni 2 minuten korter dan het pak aangeeft. In de oven gaart de macaroni nog verder dus zorg ervoor dat de macaroni nog niet te gaar is. Giet de macaroni af. 
Meng de bloemkoolroosjes en stukjes paprika en bijna alle saus door de macaroni. Schep de helft in een ovenschaal. Verdeel de stukjes mozzarella erover. Schep hierop de rest van de macaroni. Verdeel de laatste saus hierover. Bestrooi met de rest van de geraspte kaas. 
Zet de schotel nog 15-20 minuten op 180C hetelucht-grill in de oven zodat de bovenkant een mooi kaaskorstje krijgt. 
Geef er eventueel nog wat rauwkost bij. 

2 opmerkingen:

  1. En broccoli erbij, dan heb je ook groen! Misschien is dat wat? Lijkt me heerlijk trouwens.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi, kan zeker. Zou ik zelf de bloemkool in het pureedeel doen, en de broccoli als roosjes, want broccolipuree vind ik zelf niet echt wat, maar dat is iets persoonlijks. Gr johanneke

      Verwijderen