zaterdag 5 maart 2016

Indiase curry met spruitjes en ei

Ik ga het vast nog wel vaker zeggen dit jaar, maar 2016 is het Internationale Jaar van de Boon. Ook van linzen en erwten, maar boon bekt wat lekkerder. Peulvruchten bevatten veel eiwitten, dus passen heel goed in een eetpatroon waarin je minder of geen vlees eet. Klinkt leuk, maar hoe pak je dat dan aan? Want de chili con carne en erwtensoep, dat kennen we wel. Overigens kun je daar dan best het aandeel vlees in verminderen: in de chili een blik bonen meer, en de helft van het gehakt. 

Het is niet zo ingewikkeld. Koop een zak gedroogde rode linzen. Daarmee kun je 4 keer dit recept maken. Voordeel van rode linzen (net als gele spliterwten) is dat je ze niet hoeft te weken en ze relatief snel klaar zijn. Blijft er misschien nog wel een ander probleem over: de spruitjes. Wil je echt niet op deze manier proberen, dan kun je de spruitjes ook vervangen door bijvoorbeeld roosjes bloemkool. 


Indiase curry met spruitjes en ei

(4-6 personen)
  • 1 kilo spruitjes
  • 4-6 eieren
  • 1 ui, in grote stukken
  • 3 centimer gemberwortel, fijngeraspt
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 theelepels kurkuma
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 rode chilipeper, in stukjes (of sambal naar smaak)
  • 3 theelepels garam masala
  • 1 theelepel zout
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2,5 deciliter kokoscrème
  • 200 gram rode linzen (gedroogde)
  • 1 blik gepelde tomaten 
  • 25 gram geraspte kokos
  • sap van 1/2 limoen
Maak de spruitjes schoon door een heel dun plakje van het kontje te snijden en eventuele lelijke blaadjes te verwijderen. Halveer de spruitjes. Doe ze in een pan met zoveel water dat ze net onderstaan en breng aan de kook. Laat ± 5 minuten koken tot ze beetgaar zijn en giet dan af. (eventueel kun je de spruitjes ook zonder voor te koken in de curry garen, maar de curry brandt redelijk snel aan, dus vind ik dit prettiger)
Kook de eieren  8 minuten. Laat ze schrikken met koud water, pel ze en halveer ze.
Maal de ui, gember, knoflook, kurkuma, gemberpoeder, chilipeper, garam masala en zout in een kleine keukenmachine tot een pasta. 
Verhit de zonnebloemolie en bak de pasta een paar minuten tot deze lekker begint te ruiken. Roer geregeld. Doe de kokoscrème, linzen en 4 deciliter water erbij. Breng aan de kook en laat op laag vuur ± 25 minuten koken tot linzen zacht zijn. Doe de tomaten, kokos en limoensap erbij pureer alles met de staafmixer. Laat nog ± 5 minuten doorpruttelen. Proef of de curry goed op smaak is. 
Doe de spruitjes en de halve eieren bij de currysaus en laat nog even goed heet worden. 
Geef er rijst bij. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen