zondag 20 februari 2011

Smurfenijs

Blauw hè?
zelfgemaakt smurfenijs

De laatste keer dat ik ijs maakte, vroeg mannetje Q of ik ook een keer smurfenijs wil maken. Nu heb ik blauwe kleurstof dus ik kan prima blauw ijs maken. Welke smaak smurfenijs heeft, weet ik niet. Kan best zijn dat er ook nog een zoete kauwgomballensmaak aan zit. Of misschien wisselt dat per ijssalon. Ik heb vanilleijs gemaakt volgens onderstaand recept. Gebonden met maizena en niet met custardpoeder. In custardpoeder zit namelijk gele kleurstof, en als je er dan blauw bij doet krijg je (een vieze kleur) groen ijs. En het door mij gebruikte ei had gelukkig ook niet een knalgele dooier.

De smaak van het zelf ijs maken te pakken? Probeer dan ook eens mijn recept voor pistacheijs. Dat is niet zo'n knalkleur als dit smurfenijs, maar ook erg lekker. Of ga voor het superchocoladesorbetijs, waarin de munt ook kan worden weggelaten. Dit tiramisu-ijs is ook een topper. Als je nog meer keuze wilt, bekijk dan de receptenindex voor alle ijsrecepten



Smurfenijs


  • 4 deciliter volle melk
  • 1 eidooier
  • 100 gram suiker
  • 20 gram maizena
  • 3 theelepels vanilleextract
  • blauwe levensmiddelenkleurstof
  • 2 deciliter slagroom

Breng 1,5 deciliter melk aan de kook. Klop de eidooier los met de helft van de suiker. Zorg dat de suiker redelijk is opgelost. Klop de hete melk bij het eisuikermengsel. Spoel de pan schoon en doe het mengsel weer terug in de pan. Zet op niet te hoog vuur en blijf roeren totdat het mengsel bindt. Doe over in een kom.
Breng de rest van de melk met de rest van de suiker aan de kook. Roer zodat de suiker oplost. Meng de maizena met een scheutje water en roer tot een papje. Roer dit bij de kokende melk en laat 2 minuten doorkoken. Klop deze vla bij de andere vla. Roer geregeld door terwijl het afkoelt. Zorg dat het helemaal gemengd is. Maak de vla blauw met kleurstof. Roer ook het vanilleextract erdoor. Bedenk dat er straks nog witte slagroom bij komt, dus het mag iets te donker zijn.
Laat de vla verder goed koud worden in de koelkast.
Klop de slagroom halfstijf. Meng met de vla tot een egaal mengsel. Proef of het sterk genoeg smaakt en voeg eventueel nog wat vanille toe. Het ijs zal als gevolg van de kou minder sterk smaken dan het mengsel. Maak van het mengsel ijs in de ijsmachine. Het duurt ongeveer 40 minuten. Eventueel kun je het nog een uurtje navriezen in de gewone vriezer.
Je kunt het ijs ook langer van tevoren maken, maar vers gedraaid is de structuur het best. 

20 opmerkingen:

  1. Ik wil ook smurfen ijhijsss!
    xcath

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nou Caat, er zit nog in de vriezer, dus je kan langskomen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. smaakt dit echt naar smurfenijs?
    xcelesta

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dag Celesta,

    ik had een reactie geschreven, maar dat is blijkbaar niet goed gegaan. Bij deze alsnog.
    Ik heb mijn ijs op smaak gebracht met vanille. Wat ik me van vroeger herinner is dat smurfenijs meer een soort bubble gumsmaak had. Volgens mij kun je bij de toko ook smaakstof met kauwgomsmaak kopen. Dus in plaats van vanille gebruik je dat. Of je kiest een ander smaakje. er is daar genoeg keus.
    Groeten, Johanneke

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. filmpje was ook niet van mij, dus daar kan ik dan ook niets over zeggen.
    Heb de reactie waar je naar verwijst verwijderd.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. maar smaakt het echt naar smurfen ijs en wat heb je er voor nodig als je dat wilt maken? maar dan heb je tog een ijsmachine nodig of kun je ook gwn een blender gebruiken?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. hallo anoniem, lees mijn stukje over jou vraag waar het naar smaakt, en het recept zegt wat je nodig hebt. de ijsmacine bevriest het mengsel, daar kun je natuurlijk geen blender voor gebruiken. je zou het mixen/mengen eventeel in een blender kunnen doen, maar dat voegt niet veel toe aan een kom en een handmixer of roeren met de hand. als het mengsel dan in de vriezer doet, moet je het geregeld losroeren. maar mestal wordt het ijs dan niet zo luchtig als met een ijsmachine die roert en tegelijk bevriest.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. oke bedankt dus gewoon met de hand kun je roeren? geen ijsmachine dus?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. je roert/mengt dan met de hand.
    dan zet je de bak in de vriezer. elk uur roer je het dan door, totdat het goed bevroren is. als je het in een keer laat bevriezen, zonder telkens door te roeren, dan krijg je een klomp hard ijs.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. oke bedankt heb je trouwens zelf een ijssalon?

    BeantwoordenVerwijderen
  12. hoi, nee, ik maak al mijn ijs in mijn ca 10 jaar oude ijsmachine. wel heb ik ooit bij een ijssalon vakantiewerk gedaan, en dat was erg leuk.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. hoe maak je een site groetjes maaike

    BeantwoordenVerwijderen
  14. je bedoelt een blog als dit? via blogger (van google) maar er zijn ook andere gratis aanbieders. ik zou zeggen google, of ga anders naar de bieb voor een boekje als bloggen voor dummies oid

    BeantwoordenVerwijderen
  15. echt heel lekker en ook heel leuk met de kids

    BeantwoordenVerwijderen
  16. In welke winkel kan ik aan smaakstoffen komen? Ik ben specifiek op zoek naar bubblegum watermeloen meloen en kleurstoffen zoals rood en blauw

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aveve, net gebeld en ze hebben er alle kleuren

      Verwijderen