donderdag 2 februari 2012

Appeltaart met abrikozen en bitterkoekjes

Een zusje kwam langs. Ik besloot om toch nog maar iets lekkers te maken. De rozijnen worden altijd professioneel apart gelegd op het taartbordje. Daarom een variant. De abrikozenstukjes ondergingen echter hetzelfde lot.

Appeltaart met abrikozen en bitterkoekjes

(springvorm van 22 cm doorsnee)
  • 300 gram bloem
  • 180  gram boter, in blokjes
  • 150 gram bruine basterdsuiker
  • 1 losgeklopt ei
  • snuf zout
  • 10 bitterkoekjes, verkruimeld
  • 75 gram gedroogde abrikozen 
  • 600 gram appel, in dunne schijfjes
  • 2 eetlepels abrikozenlikeur (of amaretto)
  • evt. suiker als je hele zure appels gebruikt
Knip de abrikozen in stukjes. Doe ze in een kommetje met de likeur en verwam even in de magnetron. Laat wellen terwijl je het deeg maakt. 
Doe de bloem, boter, suiker, zout en de helft van het ei in de kom van een keukenmachine. Mix alles door elkaar tot het deeg een bal is. Gebruik 3/4 van het deeg om een, ingevette, springvorm te bekleden. 
Verwarm de oven voor op 180 C.
Bestrooi de bodem met de verkruimelde bitterkoekjes. Verdeel hierover de abrikoos met vocht. Schep de appel hierop. Maak van het restant van het deeg slangetjes om een soort rasterpatroon op de bovenkant van de taart te maken. Bestrijk dit met de rest van het ei. 
Bak de taart in ongeveer 45 minuten goudbruin.

3 opmerkingen:

  1. "Knip ......in stukjes" De schaar is het handigste maar minst gewaardeerde stuk keuken gereedschap!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hij was echt lekker en werd gewaardeerd. vind het zo zielig voor het bordje als het leeg achterblijft.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. caat gebruikt de schaar om de puntjes van de boontjes mee af te halen en peet om kipfilet te knippen en ik ook om bv zalmfilet met vel in stukken te krijgen

    BeantwoordenVerwijderen