dinsdag 14 februari 2012

Hapje van eend met knolselderij en appel

Als je dun kunt snijden en geluk hebt, kun je dit gerecht met 1 eendenborst redden. Je kunt ook voor zekerheid gaan en de rare stukjes de volgende dag in een ander gerecht (bijvoorbeeld salade met witlof en appel) gebruiken. Ik rookte de eendenborst zelf in mijn rookpan. Als je daar geen zin in hebt, of geen rookpan hebt, kun je natuurlijk prima gerookte eendenborst kopen. Misschien is dat nog gemakkelijker te vinden dan rauwe eendenborst.

Hapje van eend met knolselderij en appel
(10 amuselepels)
  • 1 gerookte* eendenborst 
  • 1 klein appeltje
  • drup citroensap
  • 1 plak knolselderij van ± 1 cm dik
  • klein beetje vosbessenjam (of iets vergelijkbaars)
*) Laat de eend op kamertemperatuur komen. Maak de rookpan klaar. Leg een theelepel houtmot op de bodem. Leg de bodemplaat erop. Bedek met aluminiumfolie. Leg het rooster erop. Leg de eend hierop. Sluit de rookpan op een heel klein kiertje na. Zet het vuur halfhoog. Als je de rook ruikt sluit je het deksel helemaal. Rook de eend 5 minuten en haal dan uit de rookpan. 
Snijd het vel ruitvormig in. Wrijf de vleeskant in met wat zout. Verwarm een koekenpan. Bak de eend op de velkant ruim 5 minuten. Laat (een deel van) het vet rustig uitsmelten (bewaar om bijvoorbeeld aardappeltjes in te bakken).Wikkel in aluminiumfolie en laat nog 10 minuten in een oven van 100C nagaren en rusten. Als je het roken langer van tevoren doet, kun je de eend na het bakken ook eerst af laten koelen en dan in aluminiumfolie wikkelen. Warm de eend dan nog 15 minuten op in een oven van 100C vlak voordat je het hapje echt klaarmaakt. 

Snijd de knolselderij in julienne. Blancheer 1 minuut in kokend water. Schep eruit en spoel koud. Dep droog. 
Snijd de appel in julienne. Besprenkel met iets citroensap.
Snijd de eendenborst in 10 dunne, schuine plakjes. Rol wat appel- en knolselderijreepjes in een lapje eend en leg op een amuselepel. Schep er een drupje jam op. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten