Gerookte bietensoep met appelmierikswortelcrème
- 1 kilo rode bietjes
- 15 gram boter
- 1 aardappel, in blokjes
- peper, zout
- 2 groentebouillonblokjes
- 1 appel
- 2 theelepels vers geraspte mierikswortel (of naar smaak)
- 3 eetlepels crème fraîche
- rookpan met houtmot
Boen indien nodig de bietjes schoon. Doe ze in een pan met zoveel (gezouten) water dat ze net onderstaan. Kook de bietjes in ± 1 uur gaar. Laat ze iets afkoelen en pel ze. Snijd ze doormidden.
Doe een theelepel houtmot in de rookpan. Leg de afdekplaat erop. Bekleed deze met aluminiumfolie. Leg het rooster erop. Leg de halve bieten op het rooster. Sluit, op een heel klein kiertje na, de rookpan. Zet op halfhoog vuur. Als je de rook ruikt sluit je de pan helemaal. Laat de bieten 10 minuten roken. Haal ze dan uit de pan.
Verhit in een soeppan de boter. Fruit de blokjes aardappel even aan en bestrooi met peper en zout. Laat ± 5 minuten op het laagste vuur zweten. Voeg dan de bieten 1,75 liter kokend water en de bouillonblokjes toe. Laat de soep 10 minuten pruttelen.
Maak ondertussen de crème. Snijd de appel in hele kleine blokjes. Meng de appel met de crème fraîche en mierikswortel.
Pureer de soep. Proef of er (cayenne)peper, zout, misschien een drupje azijn of een schepje suiker bij moet.
Schep soep in een kom en schep er een lepeltje van de appelmierikswortelcrème in.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten