maandag 24 september 2012

Aardbeienbramenjam

Het hele huis rook heerlijk zoet na het maken van deze jam. Het grootste deel zit in goed schone potjes om de hele winter van te genieten. Maar er blijft altijd een restje over dat te weinig is om een potje mee te vullen. Dat gaat in een bakje in de koelkast om direct te worden opgegeten. De volgende ochtend hadden mannetje Q en ik een heerlijk ontbijtje met croissants en jam.

Aardbeienbramenjam

(voor ± 6 potten)
  • 800 gram aardbeien
  • 800 gram bramen
  • sap van 1 citroen
  • 700 gram geleisuiker 2:1
Leg een schoteltje in de vriezer. 
Steriliseer de jampotten. Ik was ze altijd in een heet sodasopje en spoel ze na met kokend water. Dan zet ik ze op de kop op een schone theedoek totdat de jam klaar is. 
Doe de aardbeien en bramen in een grote, liefst wijde pan. Giet het citroensap erover. Doe de suiker erbij. Breng aan de kook. Zodra de onderkant kookt roer je het geheel door en laat je de suiker oplossen. Stamp ondertussen ook geregeld met de pureestamper. Op deze manier houd je wat hele aardbeien en bramen in je jam. 
Laat de jam 2-3 minuten borrelen. Schep een lepeltje jam op het koude schoteltje. Door de kou stolt de jam direct en kun je beoordelen of de jam goed is. Als dat zo is, giet je ´m in de schone potten. Als de jam niet goed is, kook je nog een minuut langer en test je weer. 
Draai de deksels op de potten. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten