Voor de frangipanetaart gebruikte ik ook deze abrikozen. En er kwamen er nog een paar in een bakje griesmeelpudding.
Tiramisu met abrikozen
(± een lasagneschaal - 8-10 porties)- 500 gram abrikozen
- 1,5 dl water
- 100 gram suiker
- 2 eetlepels abrikozenlikeur
- 2 eieren
- 100 gram witte basterdsuiker
- 4 eetlepels amaretto
- 250 gram mascarpone
- 150 ml sterke koffie
- 200-250 gram lange vingers
- 25 gram witte chocolade
- 25 gram blanke amandelen
Breng in een klein pannetje een laagje water aan de kook. Maak een kruislingse insnijding aan de onderkant van de abrikozen. Leg ze ± 20 seconden in het kokende water en verwijder dan met de punt van een mes het velletje. Breek de abrikozen doormidden en doe de helften in een kom. Giet de likeur erover. Meng 1,5 dl van het water met de suiker en laat 3 minuten doorkoken. Giet de siroop ook over de abrikooshelften. Laat een paar uur staan.
Splits de eieren in een dooier en een wit. Zorg dat er geen eigeel bij het eiwit komt.
Doe de eiwitten in een brandschone kom en klop ze stijf. Zet even opzij.
Klop de dooiers met de basterdsuiker ± 5 minuten tot je een luchtige vla krijgt. Klop de amaretto erdoor. Meng de mascarpone erdoor. Spatel het stijve eiwit door de vla.
Doe de koffie in een diep bord. Dep de lange vingers in de koffie en leg een laag lange vingers in de schaal. Schep hierop de helft van de vla.
Doe (de helft van) de siroop van de abrikozen in een diep bord. (je hebt niet alle siroop nodig; op deze manier komen er geen kruimels in het restant dat je prima nog ergens anders voor kan gebruiken) Dep de lange vingers hierin en lag ze op de laag vla in de schaal. Verdeel de abrikozen hierover. Verdeeld de rest van de vla erover. Laat de tiramisu minimaal een nacht in de koelkast om goed van structuur te worden.
Hak de chocolade en de amandelen. Bestrooi vlak voor het serveren de bovenkant van de tiramisu met dit mengsel.
Splits de eieren in een dooier en een wit. Zorg dat er geen eigeel bij het eiwit komt.
Doe de eiwitten in een brandschone kom en klop ze stijf. Zet even opzij.
Klop de dooiers met de basterdsuiker ± 5 minuten tot je een luchtige vla krijgt. Klop de amaretto erdoor. Meng de mascarpone erdoor. Spatel het stijve eiwit door de vla.
Doe de koffie in een diep bord. Dep de lange vingers in de koffie en leg een laag lange vingers in de schaal. Schep hierop de helft van de vla.
Doe (de helft van) de siroop van de abrikozen in een diep bord. (je hebt niet alle siroop nodig; op deze manier komen er geen kruimels in het restant dat je prima nog ergens anders voor kan gebruiken) Dep de lange vingers hierin en lag ze op de laag vla in de schaal. Verdeel de abrikozen hierover. Verdeeld de rest van de vla erover. Laat de tiramisu minimaal een nacht in de koelkast om goed van structuur te worden.
Hak de chocolade en de amandelen. Bestrooi vlak voor het serveren de bovenkant van de tiramisu met dit mengsel.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten