donderdag 20 september 2012

Garam masala zelf mengen

Garam masala is een indiaas specerijenmengsel. Dé garam masala bestaat niet, er bestaan tig varianten. Vaak wordt het op het laatst over een gerecht gestrooid. Omdat ik een indiaas gerecht ging maken wilde ik zelf garam masala maken; eigenlijk is het mengen. Een beetje zoeken op internet gaf een idee over welke specerijen erin gingen. Dit deed ik.

Garam masala 

    afbeelding-zelfgemengde-garam-masala
  • 10 kardemompeulen 
  • 1 kaneelstokje
  • 1 theelepel venkelzaad 
  • 2 theelepels korianderzaad 
  • 2 theelepels komijnzaad 
  • 6 kruidnagels 
  • 1,5 theelepel zwarte peperkorrels 
  • 1 steranijs 
  • stukje foelie 
Sla met iets zwaars op de kardemompeulen zodat ze openbreken en peuter de zaadjes eruit.
Doe alle specerijen op de foelie na in een verhitte koekenpan zonder vet. Rooster eventjes totdat je de specerijen begint te ruiken. 
Doe dan alles (ook de foelie) in een kleine keukenmachine, een specerijenmolen, een koffiemolen of een vijzel en maal alles fijn. Bewaar in een klein potje. 

1 opmerking:

  1. In een ver verleden heb ik een Hindoestaanse-Surinaamse kookworkshop gevolgd. En door ook geleerd mijn eigen garam masala te maken. Vanaf die tijd nooit geen zakjes meer. Zelfgemaakt is heerlijk! Wat heb je precies gemaakt? Krijgen we dat gerecht ook te zien?
    Ik heb een link naar je opgenomen op Eetplezier.

    BeantwoordenVerwijderen