zaterdag 29 september 2012

Vijgenjam met peer en kaneel

Ik zat er al een paar weken op te azen, maar afgelopen vrijdag ben ik dan toch geslaagd. Er waren al wel vijgen op de markt, maar ik vond ze nog een beetje te duur. Nu had ik voor € 4 een hele doos. Ze waren ook goed rijp en zoet, wat juist goed is om er jam van te maken. 

Vijgenjam met peer en kaneel

(± 6 potten)
  • 20 vijgen (± 1,2 kilo)
  • 500 gram peer
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 pak geleisuiker 1:2
  • 300 gram rietsuiker
Leg een schoteltje in de vriezer.
Steriliseer de potten. Ik was ze hiervoor in een heel heet sodasopje en spoel ze na met kokend water en zet ze tot de jam klaar is omgekeerd op een schone theedoek. 
Was de vijgen en snijd ze in kleine stukjes. Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd in stukjes. Doe de vijgen en peer samen met de kaneel en beide suikers in een grote, liefst wijde pan. Breng aan de kook. Pureer grof met een staafmixer, zodat je nog wel wat stukjes overhoudt. Roer geregeld. Als het kookt, 3 minuten flink laten borrelen. Ook dan blijven roeren. Pas wel op voor de gloeiendhete spetters. 
Doe een schepje jam op het ijskoude schoteltje. Kijk of de jam goed is. Als de jam goed opstijft, is de jam klaar. Schep dan in de schone potten. Als de jam nog niet goed opstijft, kook de jam dan nog een minuutje door. 
Draai de deksels op de potten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten