dinsdag 19 april 2016

Parelgort, bospeen, venkel, feta en pompoenpitten

Dit gerecht is gebaseerd op een recept uit de BBC GoodFood van maart 2016. Bij mij zag het er gewoon bijna hetzelfde uit als op de foto daar. Heel soms kan ik dat, een gerecht op het bord in het receptenmagazine laten lijken. Nu werd het in dit geval ook bestempeld als een "rustic salad", dus dan hoeft het niet zo gelikt te zijn. Ik denk dat ik wel een fan ben van rustic eten...


't Was ook erg lekker. De parelgort moest volgens de verpakking 50-55 minuten koken. Ik heb het op de helft gehouden, dat was lekker. Ik ben bang dat het anders gortepap was geworden. Niet zo lekker. 

Parelgort, bospeen, venkel, feta en pompoenpitten


  • 1 bos peen (± 600 gram)
  • 1 grote venkelknol (±350 gram)
  • 150 gram sjalotten
  • 4 teentjes knoflook, ongepeld
  • 1 theelepel venkelzaad
  • peper, zout
  • 1+2 eetlepels olijfolie
  • 250 gram parelgort
  • 1/2 groentebouillonblokje
  • sap van 1/2 citroen
  • 1/4 bosje dille
  • 200 gram feta / witte kaas
  • 25 gram pompoenpitten
  • 25 gram zonnebloempitten
Boen de peen schoon. Snijd in schuine stukjes van zo'n 3 centimeter lang. 
Was de venkel. Snijd de stengels in dunne plakjes. Halveer de venkelknol dan in lengte en snijd de helften in grote boogjes. 
Pel de sjalotten, snijd over de lengte doormidden en elke helft in 2-4 partjes, afhankelijk van de grootte van de sjalotten. 
Meng de bospeen, venkel, sjalotten, knoflook, venkelzaad, peper en zout naar smaak en 1 eetlepel olie in een grote ovenschaal door elkaar. Zet in een oven van 180C en gaar de groente in 30-40 minuten. 
Breng ondertussen 750 milliliter water, de parelgort en het halve bouillonblokje aan de kook. Zet het vuur laag en laat 20-25 minuten koken tot de parelgort beetgaar is. Giet af. 
Meng 2 eetlepels olijfolie met het citroensap en wat peper en zout naar smaak. Meng de dressing door de warme parelgort.
Hak de dille fijn, houd een paar mooie topjes apart. Meng de gehakte dille door de parelgort.
Rooster de zonnebloem- en pompoenpitten in een droge koekenpan tot ze beginne te kleuren. Schep op een bord. 
Meng de peen, venkel en sjalot door de parelgort. Schep terug in de ovenschaal. Verkruimel de feta erboven. Bestrooi met pitten en garneer met de achtergehouden topjes dille. 

4 opmerkingen:

  1. Wederom een mooi recept met parelgort. Ik kan het nergens vinden. Heb je een tip voor me?
    Dank en groet Anna

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Anna, de eerste keer kocht ik een merkloos zakje bij een turkse kraam met noten ed in de Markthallen in Rotterdam, ik weet dat Lassie het tegenwoordig ook in zijn assortiment heeft (in elk geval bij de grotere AH's) en het zakje dat ik nu gebruikt heb, kocht ik bij de Ekoplaza. t Is inderdaad soms even zoeken. Hele speltkorrels trouwens ook. Die waren vorige week bij de Aldi te koop, zullen ze nog wel hebben, want zo snel gaat dat niet bij de Aldi. Groeten Johanneke

      Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor de reactie. Ga ik onderzoeken.. en hopelijk vinden. Groet Anna

      Verwijderen