maandag 5 oktober 2015

Weekmenu - zoete aardappel, zuurkool, hoisinsaus

Er kan weer gehamsterd worden deze week. En wel zuurkool. Lekker. Ik zag het vorige week al liggen en kreeg daar echt zin in ondanks het stralende herfstweer. Dus deze week sla ik een aantal pakjes in, want ze zijn echt nog wel even houdbaar.
Verder verse pasta. Ik vind zelf de gevulde ok, maar de tagliatelle te dik, die draai ik liever zelf. Met pesto. Misschien moet ik die zelf ook een keer proberen. 
En een saus uit een potje. Ik ben zelf niet zo van de pakjes en zakjes en kant-en-klaar, maar voor een aantal Aziatische sauzen maak ik toch een uitzondering. Hoisinsaus is er zo een. Een saus op basis van gefermenteerde sojabonen. Een dikke, bruine, zoetige saus die goed combineert met gehaktballetjes, speklapjes maar ook met kip. Als je meer wilt weten kijken dan even op aziatische-ingredienten. Ik zie nu net daar hoe je het zelf kunt maken. Niet al te ingewikkeld, alleen je moet er wel misopasta voor in huis halen, en dat is wat lastiger te vinden. Dus in dit geval toch maar een potje. 


Weekmenu-tips


  • Verse pasta met groene pesto, kipfilet en italiaanse roerbakgroente.
  • Kipfilet met hoisinsaus, chinese roerbakgroente en rijst of noedels. Een beetje zoals dit recept van gehaktballetjes met hoisinsaus, alleen nu begin je met kipblokjes en wat sambal en eventueel gesnipperde ui/knoflook/gember. Als de kip bijna gaar is doe je de groente erbij en op het eind roer je de hoisinsaus en een scheutje water erbij. Wees voorzichtig met extra zout, want zo'n potjessaus kan behoorlijk zout zijn. 
  • Ravioli met paddenstoelen, champignons, prei, crème fraîche, geraspte kaas.
  • Stamppot van zoete aardappel en prei met vissticks.
  • Zuurkoolstamppot met rookworst en al dan niet met spekjes en ananas.


Stamppot van zoete aardappel met prei en vissticks

  • 1 kilo zoete aardappelen
  • 1 rode peper, heel fijn gehakt
  • 2-3 lepels zilveruitjes
  • 1 prei, in dunne ringen (± 200 gram)
  • pak vissticks
  • olie of boter om te bakken
Schil de zoete aardappelen en snijd ze in blokjes. Zoete aardappels zijn harder dan gewone aardappels, dus het werkt handiger om dat met een groot mes en een hakblok te doen. Doe ze in een pan met zoveel water dat ze net onderstaan, voeg zout toe en breng aan de kook. Laat de aardappel in 10-20 minuten (afhankelijk van hoe klein je de blokjes hebt gemaakt) gaarkoken. Giet af en laat nog even droogstomen. Stamp de aardappels fijn. Roer de rauwe prei, rode peper en zilveruitjes erdoor. 
Bak de vissticks in een grote koekenpan zodat ze gaar worden en een knapperig korstje krijgen. 
Variatie: in plaats van een rode peper kun je ook een lepeltje sambal door de aardappels stampen. 

Boodschappenlijstje of controleer je voorraadkast:

  • verse pasta naar keuze
  • bakje groene pesto
  • 2 * 300 gram kipfiletblokjes
  • 1 * italiaanse roerbakgroente, 400 gram
  • potje hoisinsaus (lee kum kee)
  • 1 * chinese roerbakgroente, 400 gram
  • rijst of noedels
  • ravioli met paddenstoelen
  • andere verse pasta voor volgende week ofzo
  • bakje champignons
  • 2 preien
  • crème fraîche
  • (geraspte) kaas
  • zak zoete aardappels
  • 1 rode peper
  • pot zilveruitjes
  • vissticks
  • aardappels (± 600 gram)
  • zuurkool
  • rookworst
  • eventueel spekjes
  • eventueel blik ananas
  • tortilla's / taco's voor in je voorraadkast

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen