maandag 16 mei 2016

Weekmenu - snijbonen, asperges, komkommer

Nadat ik naar de markt geweest ben, maak ik een lijstje van wat ik ongeveer ga eten. Daarna kijk ik op welke dag van de week dat dan het handigst is. Dus in eerste instantie bepalen mijn boodschappen mijn avondeten. Dat klinkt een beetje raar, want bij veel mensen is het andersom: je verzint wat je wilt eten en daar doe je de benodigde boodschappen voor. Maar ik loop rond op de markt, kijk wat het aanbod is, verzin wel een beetje wat ik er mee kan, koop groente en wat het echt gaat worden verzin ik later. Daarbij probeer ik ook een beetje rekening te houden met het weer. Bij echt warm weer heb je meestal trek in ander eten dan bij echt koud weer. Dat weer maakt het op het moment wel lastig. Van superwarm naar ijskoud. Daarom in het weekmenu een aantal gerechten die eigenlijk altijd wel lekker zijn. Mocht het toch weer bbq-weer worden, dan moet je gewoon een beetje schuiven. Of je maakt de hamburger op de bbq klaar. 



Weekmenu

  • Pasta met tonijn. Als groente kun je deze week makkelijk doen door voor een zak Italiaanse groentemix te kiezen, maar courgette en/of broccoli kan natuurlijk ook altijd. 
  • Niet zo snel, maar gewoon een keer doen: Klassieke asperges met ham, ei en aardappels. Eventueel kun je de asperges de avond ervoor schillen en in een bak met water in de koelkast bewaren. 
  • Bulgur (of couscous) met snijbonen en gehaktballen in tomatensaus.
  • Hamburger, heel veel komkommer en gebakken krieltjes
  • Sambalboontjes, rijst en een omelet. Deze keer maak je de sambalboontjes met snijbonen in plaats van sperziebonen 
  • Mexicaans prutje van ui, knoflook, tomatenpuree, koriander, komijn, iets pittigs als sambal, kidneybonen, mais. Erbij tortilla's of taco's, komkommer en een schepje zure room. 

Gehaktballen in tomatensaus

  • 1 ui, in halve ringen
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 200 gram gehakt
  • 1 teentje knoflook
  • scheutje melk
  • paneermeel
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/2 + 1 theelepel komijn
  • 1/2 + 1 theelepel koriander
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 pak gezeefde tomaten
Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui op laag vuur. 
Maak ondertussen het gehakt aan door het gehakt met uitgeperste knoflook, melk, paneermeel, zout, 1/2 theelepel komijn, 1/2 theelepel koriander door elkaar te kneden. Vorm 10 balletjes van het gehakt. 
Schuif de uien opzij, voeg eventueel nog een klein beetje olie toe en bak de gehaktballen voorzichtig op middelhoog vuur rondom bruin. Voeg dan de rest van de specerijen en de gezeefde tomaten toe. Laat de gehaktballen nog ± 10 minuten in de saus garen. Proef de saus en breng eventueel nog verder op smaak met peper of zout. 
Serveer met couscous of bulgur en snijbonen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen