donderdag 11 november 2010

Focaccia met gedroogde tomaat en ui

Ik zat door de eetfoto´s op mijn computer te bladeren en kwam tot de ontdekking dat ik een aantal recepten nog helemaal niet had opgeschreven. Dus daar wordt het hoognodig tijd voor.

Dit recept voor focaccia is een Ballymaloerecept. De topping is een eigen variant. Met het brooddeeg als basis kun je alle kanten op voor de topping. Elke keer krijg je dan weer een ander brood.

Wij aten dit brood samen met de palmkool van morgen als avondeten. Maar ik denk dat ik ook nog wel een keer een focaccia zal bakken om mee te nemen tijdens een picknick. Ooit, als het weer zomer wordt....

Focaccia met gedroogde tomaat en ui

(rechthoekige metalen vorm van 20 bij 30 cm en ± 5 cm hoog)

topping:
  • 2 uien, gesnipperd
  • 1 eetlepel olie
  • 30 gram gedroogde tomaat
  • 1 theelepel verse tijmblaadjes
  • peper
brood:
  • 675 gram bloem
  • 10 gram gedroogde gist
  • 2 afgestreken theelepels zout
  • 15 gram suiker
  • 7 eetlepels olijfolie
  • 450 ml handwarm water
Verhit voor de topping de olie in een hapjespan of koekenpan. Bak de ui een paar minuten op hoog vuur en zet daarna het vuur laag en laat de ui in nog zo´n 10 minuten zacht worden. Knip de tomaat in kleine stukjes en doe in een kommetje met wat kokend water en laat minimaal 10 minuten weken. (je kan ook tomaten op olie gebruiken, die hoef je niet te weken). Giet af. Meng de ui, tomaat en tijm en breng op smaak met flink wat peper. Zet de topping apart. 

Meng de gist en de suiker met 150 ml van het handwarme water in een kommetje en laat een paar minuten staan tot het begint te borrelen. 
Zeef ondertussen de bloem boven de mengkom van een keukenmachine met kneedhaken, of de mengkom van een broodbakmachine en doe het zout erbij. 
Meng het gistsuikermengsel door de bloem en giet de rest van het water en 2 eetlepels olie erbij. Kneed het deeg ongeveer 10 minuten. Het blijft vrij plakkerig. Bestrijk een grote kom met een klein beetje olie en doe het deeg hierin over. Dek af met plastic folie of een vochtige theedoek. Laat het deeg op kamertemperatuur in ongeveer 2 uur rijzen totdat het in volume is verdubbeld. 
Strooi wat bloem over een werkvlak. Doe het deeg over op het werkvlak. Sla met je knokkels de lucht uit het deeg en kneed het nog 2 minuten door. Laat 5 minuten rusten.
Vet ondertussen de vorm in met ongeveer een lepel olie. Verdeel het deeg over de vorm. Trek het goed naar de hoeken en duw het plat. Duw met je vingertoppen kuiltjes in de bovenkant. Besprenkel met de laatste 4 eetlepels olie en verdeel de topping erover. Laat het deeg nog een uur rijzen in de vorm. 
Verwarm de oven voor op 230C. Bak de focaccia 15 minuten en zet dan de oven lager, op 200C. Bak de focaccia nog 15-20 minuten tot deze goudbruin is. Haal het brood uit de vorm en tik op de onderkant. Als het hol klinkt, is het brood goed. Anders moet je de focaccia nog - zonder vorm - 5-10 minuten bakken. Het liefst met de onderkant naar boven. Lastig hierbij is dat er vaak wat topping vanaf valt. Bewaar dit en leg dit er naderhand gewoon weer op. 
Als het brood gaar is, af laten koelen op een rooster. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten