dinsdag 23 november 2010

Walnootijs met kaneelmeringue en gepocheerde peer

En dan nu het toetje van het etentje van vrijdag. Of moet ik dessert zeggen?

De methode om de kaneelmeringue te maken kwam ook uit het boek van Gordon Ramsay. Hij combineerde magnetron en oven, maar dat werkte niet helemaal goed uit. Uiteindelijk heb ik het een stuk langer in de oven gehad, en bleef het erg kleverig. De binnenkant hoort wel een beetje kleverig te zijn, maar de buitenkant hoort wel droog en krokant te zijn. Dus maak een meringue naar je eigen recept en voeg een halve theelepel kaneel toe. De gepocheerde peren worden hier beschreven (als onderdeel van een taart).Walnootijs 

  • 100 gram gedopte walnoten
  • 4 dl volle melk
  • 3 eidooiers
  • 150 gram suiker
  • 2 dl slagroom
Rooster de walnoten even in een droge koekenpan. Laat afkoelen en maal ze fijn. 
Klop de eidooiers met de suiker in ± 5 minuten tot een lichtgeel mengsel. Verwarm de melk tot net onder het kookpunt. Giet de hete melk in een straaltje bij het eisuikermengsel. Blijf kloppen. Doe het dan over in een schone pan en zet op laag vuur. Blijf goed roeren totdat het mengsel dikker wordt. Als je een beetje over een lepel laat lopen en er een streep in zet, moet de streep zichtbaar blijven. Laat het niet koken want dan schift het. Laat de vla afkoelen. 
Schep de gemalen walnoten door de vla. Klop de slagroom lobbig en meng dit voorzichtig door de afgekoelde vla. Draai in zo´n 30-40 minuten van het koude mengsel ijs in de ijsmachine. Laat eventueel nog wat navriezen in de diepvries. 
Maak een mooi bord met daarop een bolletje ijs, een kaneelmeringue en een gepocheerde peer. Lepel een klein beetje van het pocheervocht erover. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten