vrijdag 26 november 2010

Tie guan yin

Wij drinken veel thee. Bij het ontbijt een zakje smaakjesthee, maar de rest van de dag meestal groene thee gezet van losse thee. En soms lapsang souchong.

Manlief heeft tijdens zijn laatste reis dan ook een mooi cadeau gekregen. Het is even uitpakken, maar dan heb je ook wat: "the guan yin tea, o nee, tie guan yin tea, ti kuanyin tea, cha zhi yun". Het blijft lastig, dat Chinees...

de buitenkant van de doos


het doosje


de binnenkant: 3 doosjes


Wat googelen levert de volgende informatie op. Allereerst via wikipedia dat tie guan yin één van de betere oolong-soorten is. Oolong is thee die tussen zwarte (gefermenteerde) en groene (nauwelijks gefermenteerde) thee in zit. Verder zoeken op oolong levert veel informatie op over die eigenschappen van oolongthee die zouden helpen bij afvallen. Dat is niet zo belangrijk. Verder dat het een bloemige thee is en de methode voor het zetten ervan: eerst bijna kokend water over de theebladeren gieten, dit direct afgieten (spoelt verontreiniging af), dan weer bijna kokend water opgieten. De thee is nagenoeg direct klaar om te worden gedronken, en je kan de theebladeren een aantal keer gebruiken, waarbij de trektijd wel langer wordt. Dus dan gaan we dat meer doen.

en deze zakjes zitten in de doosjes
Verder zoeken op tie guan yin is hilarisch; lang leve de vertaalfunctie van google:  http://tieguanyinchaye.com/tieguanyinthee/. Een klein citaatje: "“Tieguanyin” is de naam van een thee, maar ook thee soorten. Legend is dat zij voor het eerst werd gezien in Anxi Guanyinyan onder de Nanshan werd gevonden, dus, de zogenaamde “Nayan Tieguanyin” zei.
In de thee wereld, Anxi mensen Fujiazidi is absoluut berekend. Zittend in een thee geproduceerd in de blauwe bergen, thee en de smaak Nu, de hele dag tot dag leven. En Cha-xiang over de overvolle “Tieguanyin” was zelfs meer Anxi “emmer” uit de thee vertrouwen in iedereen."
Genoeg gegoogled, tijd voor een kopje thee. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten