vrijdag 12 november 2010

Palmkool met wortel en chorizo

Ik had palmkool uit mijn tuin meegenomen, en ik had ook nog wortel liggen. Maar wat ging ik daar nu mee maken? Ik wou er het hoofdelement van de maaltijd van maken. Maar wat erbij? Om de een of andere reden vielen aardappels, rijst, couscous en pasta allemaal af. Uiteindelijk heb ik focaccia gebakken en onderstaand gerecht gemaakt. En het viel heel erg in de smaak. Mannetje Q reageerde heel enthousiast en maakte een soort sandwich. Volgens mij heeft hij meer brood gegeten dan ik.

Het restje brood dat over was, heb ik de dag erna met wat tomatensaus bestreken en bestrooid met geraspte kaas en wat blokjes paprika en nog even opgepiept in de oven. Ook erg lekker.

Volgende keer moet ik alleen niet boven een dampende pan een foto maken. Lijkt me niet zo goed voor het fototoestel.

Palmkool met wortel en chorizo

(3 personen, als hoofdgerecht met brood erbij)
  • 1/2 eetlepel olijfolie
  • 75 gram chorizo, in kleine blokjes
  • 1 ui, in halve ringen
  • ± 400 gram palmkool (vuil gewicht)
  • 300 gram wortel, in plakjes
  • 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
  • peper, zout
Stroop het blad van de nerf van de palmkool en was dit. Scheur in grove stukken. Breng ruim water aan de kook met wat zout. Kook hierin de palmkool in ± 15 minuten beetgaar. Giet af en snijd eventueel wat kleiner.
Kook de plakjes wortel in een andere pan in een bodempje water in ± 5 minuten beetgaar.
Verhit de olie in een grote wok of hapjespan en bak de chorizo hierin een paar minuten tot de blokjes lichtbruin zien. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en leg even apart. Fruit de ui in dezelfde pan tot de ui goudbruin is. Voeg dan de chorizo weer toe. Roer de wortel en palmkool erdoor en breng op smaak met het paprikapoeder en peper en eventueel nog wat zout. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten