Empanada´s met champignonpreivulling
(ongeveer 25 stuks)- 500 gram bloem
- 1 theelepel zout
- 100 gram margarine, op kamertemperatuur, in stukjes
- 170 ml water
- wat gesmolten margarine
- wat bloem
- 1 ei, losgeklopt
vulling:
- 10 gram gedroogde paddenstoelen
- 75 gram ontbijtspek, heel fijn gehakt
- 1 eetlepel olie
- 250 gram kastanjechampignons, in kleine stukjes
- 1 teentje knoflook
- 200 gram prei
- 1 theelepel gedroogde oregano
- peper, zout
Ik maakte het deeg in de broodbakmachine en dat werkte prima. Doe bloem en zout in de kom van de machine. Verdeel de margarine erover. Kneed een paar minuten. Voeg dan scheutje voor scheutje het water toe. Vorm een bal van het deeg, doe in de kom, dek af met een theedoek en laat een half uur tot een uur rusten op kamertemperatuur.
Maak ondertussen de vulling:
Hak de gedroogde paddenstoelen in kleine stukjes. Doe ze in een kommetje met 2-3 eetlepels warm water en laat een kwartiertje weken.
Snijd de prei in de lengte in vieren en snijd die dan alsof je ringen zou snijden.
Snijd de prei in de lengte in vieren en snijd die dan alsof je ringen zou snijden.
Verhit een koekenpan. Bak het spek in eigen vet uit. Voeg de olie toe en bak de champignons een paar minuten mee tot het vocht nagenoeg verdampt is. Pers het teentje knoflook erboven uit. Voeg de prei toe. Doe de gedroogde paddenstoelen met weekvocht, de oregano, wat zout en flink wat peper erbij. Laat ongeveer 10 minuten zacht pruttelen tot de prei gaar is en het vocht verdampt is. Doe de vulling over op een plat bord en laat afkoelen.
Smelt wat margarine in een kommetje en zet een bakje bloem klaar.
Bestuif het aanrecht met bloem. Rol het deeg uit tot een lap van 2 mm dik. Bestrijk de lap met wat gesmolten margarine en bestrooi heel licht met bloem. Vouw dubbel. Rol de lap weer uit tot 2 mm dik. Herhaal het besmeren en bebloemen. Vouw weer dubbel en rol weer uit. Herhaal het besmeren en bebloemen nog een keer. Vouw eer dubbel en rol weer uit. Besmeer en bebloem voor de laatste keer. Rol de lap nu uit tot een dikte van 3 mm.
Steek er rondjes uit met een diameter van 10-12 cm. Leg een lepel vulling in het midden. Strijk wat water op de randjes. Vouw de rondjes dubbel en duw de randjes op elkaar. Gebruik eventueel de tanden van de vork om de rand een beetje aan te drukken.
Steek er rondjes uit met een diameter van 10-12 cm. Leg een lepel vulling in het midden. Strijk wat water op de randjes. Vouw de rondjes dubbel en duw de randjes op elkaar. Gebruik eventueel de tanden van de vork om de rand een beetje aan te drukken.
Bestrijk de empanada´s met ei. Bak ze in een voorverwarmde oven van 190C in 20-25 minuten goudbruin.
De empanada´s kunnen prima ingevroren worden. Warm ze dan ± 10 minuten in een oven van 175C weer op.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten