vrijdag 20 januari 2012

Kipvenkelragout

Bij het zien van dit plaatje heb je waarschijnlijk herinneringen aan kerst. Tenminste, wij aten vroeger vaak met kerst een pasteitje met ragout. Zowel ragout als pasteibakjes zaten in het kerstpakket. Toen vond ik dat lekker. Ragout uit een blikje heb ik al jaren niet meer gegeten. Mijn zusjes aten dat bij rijst als wij bijvoorbeeld goulash aten. Geef mij maar goulash.

Door de wijn en venkel is deze ragout vrij zoet van smaak. Gebruik genoeg peper om dit in balans te brengen. De ragoutbakjes kwamen wel uit een pakje. Ik ben redelijk antipakjes, maar voor 15 cent per bakje ga ik niet zelf zitten fröbelen.


Kipvenkelragout

  • 1 kilo kipfilet
  • 1/2 liter witte wijn
  • half bosje dragon
  • 500 gram venkel
  • zwarte peper, zout (paar hele peperkorrels)
  • 75 gram boter
  • 90 gram bloem
  • 1 deciliter slagroom
  • pasteibakjes
Doe de kipfilet in een pan. Giet de wijn erbij en nog zoveel water (maximaal 4 dl) dat de kip net onder staat. Doe er een theelepel zout, een paar peperkorrels en een paar takjes dragon erbij. Breng zachtjes aan de kook en schep schuim dat boven komt drijven eraf. Houd het vocht net onder het kookpunt. Laat de kip in 10-15 minuten net gaar pocheren. 
Snijd ondertussen de venkel in kleine blokjes. 
Schep de kip uit het pocheervocht over op een bord en laat iets afkoelen. Vis ook de dragontakjes en de peperkorrels eruit. 
Kook de venkelblokjes in hetzelfde vocht in 5-7 minuten gaar. 
Snijd de kip in kleine blokjes of trek in draadjes uiteen. 
Laat de boter in een hapjespan zacht smelten. Roer de bloem erdoor tot het mengsel min of meer een klont vormt (=roux). Laat heel zacht een paar minuten garen. 
Hang een zeef boven een maatbeker en giet hierin de venkel af. Meet 9 dl (vul eventueel aan met water) af. Roer dit beetje bij beetje bij de roux. Roer de klontjes eruit. Het moet een dikke ragout worden. 
Hak de dragon fijn er roer door de saus. Roer ook de slagroom erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Meng dan de kip en venkel door de ragout. Proef nogmaals en breng eventueel iets verder op smaak. 
Verwarm pasteibakjes in de oven en vul ze met de hete ragout. Eet direct op, anders wordt het pasteibakje slap. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten