woensdag 18 januari 2012

Gehaktballetjes

Dit is ook een vorm van bezigheidstherapie. Maar wel met een lekker resultaat. Ook al heb je geen feestje, dan kun je nog steeds zo´n grote pan maken. Ze zijn niet alleen lekker als borrelhapje, maar ook door een tomatensaus bij spaghetti, of bij couscous.


Gehaktballetjes (veel)
 • 1,5 kilo rundergehakt
 • 1 ui
 • 3 theelepels komijnzaad
 • 3 theelepels korianderzaad
 • 3 theelepels venkelzaad
 • 3 theelepels kaneel
 • 2 theelepels zout
 • 1 theelepel cayennepeper
 • 4 eetlepels paneermeel
 • 4 eetlepels melk
Verdeel het gehakt over een grote platte schaal.
Rasp de ui hierboven, waarbij je ervoor zorgt dat de ui goed verdeeld wordt.
Stamp het komijn-, koriander- en venkelzaad fijn in een vijzel of gebruik een kleine koffiemolen. Meng daarna met kaneel, zout en cayenntpeper. 
Strooi het speerijenmengsel over het gehakt. Verdeel ook de melk en het paneermeel erover. 
Meng nu alles goed door elkaar. 
Draai kleine balletjes van het gehakt. Om gelijke balletjes te krijgen deed ik het volgende. Ik verdeelde het gehakt in porties van 50 gram. Die rolde ik tussen mijn handen uit tot een worstje, en op het zicht nam ik 1/5 deel, draaide er een balletje van en legde dat in de pan. De pan stond op een laag pitje. Zodra de pan vol was, ging het vuur hoog. Zodra de balletjes na het schudden met de pan bewogen keerde ik ze om. Dan ging er een klein scheutje water bij en deed ik een deksel op de pan. Zo gaarden de balletjes nog 5 minuten. Ik gebruikte 2 koekenpannen zodat het wat sneller ging. Op die manier maakte ik 150 gehaktballetjes.

  Geen opmerkingen:

  Een reactie posten