Boerenkool, en dan het liefst nog aan de stronk, is helemaal hip deze winter. De magazine's van de diverse supermarkten hadden allemaal niet-stamppotrecepten met boerenkool. Dan kan ik met mijn blog natuurlijk niet achterblijven. Naast dat het hip is, is boerenkool natuurlijk ook gewoon lekker.
Boerenkooltaartje
(doorsnee 14 cm)- 5 plakjes filodeeg
- 250 gr boerenkool (aan de stronk, schoon gewicht)
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 teentje knoflook
- chiliflakes naar smaak
- 10 kalamataolijven, in plakjes
- 1 ei
- 2 eetlepels crème fraîche
- 2 eetlepels tomatentapenade
Laat het filodeeg in de verpakking ontdooien.
Vet de vorm in en/of bekleed met bakpapier.
Ris de boerenkool van de stronk en snijd grof. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan of wok en fruit de uitgeperste knoflook 1 minuut aan. Doe dan de boerenkool erbij en bak, al omschepend, 5 minuten. Doe er eventueel een scheutje water bij en laat dit weer verdampen. Breng de boerenkool op smaak met chiliflakes en roer de olijven erdoor.
Klop het ei los met de crème fraîche en de tomatentapenade. Roer dit door de boerenkool.
Verwarm de oven voor op 180C.
Leg 1 vel filodeeg in de vorm, bestrijk met wat olijfolie, leg het volgende vel erop, bestrijk dat weer met wat olijfolie en ga zo door tot je alle 5 de vellen gebruikt hebt. De vellen zijn groter dan de vorm, maar dat klap je straks over de vulling. Verdeel de vulling over het filodeeg en klap de uitstekende stukken terug. Bestrijk met nog een beetje olie. Bak het taartje in ± 30 minuten goudbruin.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten