dinsdag 11 februari 2014

Salade van venkel, makreel sinaasappel

Even was ik weer een kind. Het gevoel van de spanning wat er nu weer in het kerstpakket van mijn vader zou zitten. Dat was natuurlijk best standaard, maar de nieuwsgierigheid was er niet minder om. Dit pakket*) was geen standaardpakket. In de eerste plaats was het zwaar. Maar ja, wat wil je ook met 5 literpakken plantaardige melk? Mannetje Q mocht nog even uit zijn bed komen en was net zo enthousiast als dat ik vroeger was. Hij claimde meteen de gestoomde of gerookte makreel die er via het Nederlands visbureau in terecht was gekomen.


En wat is nu het verschil tussen gestoomde en gerookte makreel? De gestoomde makreel wordt warm (tussen 70 en 90C) gerookt, de gerookte koud (30C). Beide zien er goudgeel uit van buiten, maar de gerookte makreel zit iets strakker in zijn vel. Van binnen is het verschil wel te zien. Het vlees van een gerookte makreel blijft grijzer, en is nog relatief rauw. Verder smaakt het zouter, doordat de vis voor het roken gepekeld wordt. Op basis van deze informatie (bron: schmidtzeevis) denk ik dat dit een gestoomde makreel is geweest.


Salade met makreel, venkel en sinaasappel

(6 personen)
  • 3 sinaasappels
  • 1 gerookte (of gestoomde) makreel
  • 1 grote venkelknol (± 400 gram)
  • 4 eetlepels yoghurt
  • 2 theelepels olijfolie met chilipeper
Boen 1 sinaasappel schoon en rasp de oranje schil eraf. Schil alledrie de sinaasappels zo dik dat je het wit meeschilt Vang het sap op en knijp ook eventueel te dik geschilde schil uit. Snijd de partjes tussen de vliesjes uit en vang ook dit sap op. Knijp de overgebleven vliezen ook uit. Houd 4 eetlepels sap apart en drink de rest op.
Meng het sap met de yoghurt en de chiliolie tot een dressing. 
Verwijder het vel van de makreel en buig voorzichtig het vlees van de graat af. Breek in stukjes en verwijder kleine graatjes. 
Snijd de lelijke plekken van de venkelknol en was 'm. Snijd in de lengte doormidden en schaaf dan (met de mandoline) hele dunne reepjes van de venkel.
Meng de helft van de dressing door de venkel en verdeel de venkel over 6 borden. Verdeel de makreel erover en bedruppel met de rest van de dressing. Verdeel als laatste de sinaasappelpartjes over de salade. 

*) een maandje terug organiseerde Kroon op het Werk, een PR-bureau exclusief in FOOD, een foodbloggersbijeenkomst met een paar lezingen en een netwerkborrel. In plaats van een goodiebag kregen we een goodiefoodiebox mee met een heleboel producten waarvan de fabrikanten nu hopen dat een heleboel bloggers daar aandacht aan besteden. Niet alles wat er in zat is even interessant, want fabrikanten verdienen nu eenmaal hun meeste geld met een product dat een of meerdere bewerkingen heeft ondergaan. En ik ben nu eenmaal van het "zelf doen". Deze makreel was wel lekker. Het is dat ik een rookpan heb en verse makreel koop en die zelf rook, anders zou ik toch vaker gerookte makreel kopen. Of in elk geval denken dat ik dat zou moeten. En voor mannetje Q heb ik natuurlijk kale makreel bewaard, want die venkel en sinaasappel, die hoeft hij niet. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten