woensdag 19 februari 2014

Koffiezwartebessentaart met anijs

De zwarte bessenstruik staat nu een beetje zielig met een kluit aan zijn voeten in een plastic zak op de oprit. Onderweg naar een nieuw plekje. Ik heb geen volkstuin meer, en wij hebben zelf geen tuin bij het huis. Waarschijnlijk (hopelijk ;.) ) komt hij bij mijn ouders in de tuin te staan. En als ik ze lief aankijk, mag ik dan vast nog wel wat van de oogst hebben. In elk geval kwamen deze zwarte bessen nog van mijn eigen oogst en uit mijn eigen vriezer.
De combinatie met koffie en anijs komt uit de smaakbijbel van Niki Segnit, een boek waar ik af en toe op teruggrijp als ik even niet meer weet wat ik allemaal met een ingrediënt kan doen.Koffiezwartebessentaart met anijs

(springvorm 22 cm)
 • 100 gram boter
 • 100 gram suiker
 • 2 eieren
 • 100 gram bloem
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 1 eetlepel melk
 • 2 theelepels oploskoffie
 • 2 deciliter slagroom
 • 2 deciliter melk
 • 1 theelepel anijszaad
 • 40 gram suiker
 • 2,5 blaadje gelatine
 • 1 eetlepel sambuca
 • 200 gram zwarte bessen
 • 1 eetlepel honing
 • 1 blaadje gelatine
 • 1 eetlepels cassislimonadesiroop
Klem een vel bakpapier tussen de bodem en de rand van de springvorm en vet de zijkanten in. 
Klop de boter met de suiker een paar minuten tot een romig mengsel. Klop 1 voor 1 de eieren erdoor. Los de koffie op in de melk; verwarm hiervoor de melk eventueel even in de magnetron. Klop dit door het beslag. Meng als laatste de bloem en het bakpoeder erdoor. Verdeel het beslag over de vorm. Bak de cakebodem op 180C in 20-25 minuten gaar. Laat de cakebodem afkoelen in de vorm. 
Week de 2,5 blaadjes gelatine ± 5 minuten in koud water. Wrijf het anijszaad fijn een vijzel. Breng de melk met de slagroom, suiker en anijszaad aan de kook. Los, van het vuur af, de gelatine op in het hete melkroommengsel. Roer de sambuca erdoor. Laat de panna cotta afkoelen en lobbig worden. Verdeel dan over de cakebodem en laat verder opstijven in de koelkast. 
Week het ene blaadje gelatine ± 5 minuten in koud water. Breng de zwarte bessen, de honing, de limonadesiroop en 0,6 dl water aan de kook en laat 1 minuut koken. Druk de bessen een klein beetje fijn. Schep het vocht in een kommetje en laat hierin de gelatine oplossen. Roer dit daarna weer door de zwarte bessen. Laat het iets afkoelen en verdeel daarna over de panna cotta. Laat nog minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. 

2 opmerkingen:

 1. Waarom ben je met je tuin gestopt? Jammer hoor! Nog wel even je introductie aanpassen dan :-) lekkere taart lijkt me, ik weet nooit wat ik met de BERGEN zwarte bessen van mijn struik moet beginnen, dus kom er van de zomer gerust een bak van plukken! Groetjes Antje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi antje, ja ik weet dat ik mijn welkom moet aanpassen. Opa is inmiddels ook al 97. Maar kun je dan geen zwartebessensiroop maken? Moet je nu vast flessen gaan sparen.
   Groet johanneke

   Verwijderen