zaterdag 8 februari 2014

Varkenswang in zoetzure jus

afbeelding-gestoofde-varkenswang

Zondagmiddageten was: draadjesvlees, stoofpeertjes, spruitjes, witlof, snijbonen, gekookte aardappels, hele kip, rollade, postelein. Dit bordje eten van nu past naadloos in die traditie. Spruitjes, stoofpeertjes, knolselderijpuree en lekker vlees. Erg lekker vlees welteverstaan. Dit is een varkenswangetje dat een uurtje of 2 gesudderd heeft en heerlijk mals is geworden.
Misschien dat dit wel een zondagse traditie hier thuis wordt.


Varkenswang in zoetzure jus

  • 2 varkenswangen (± 300 gram)
  • peper, zout
  • klont boter
  • 1 sjalotje, fijngesnipperd
  • 50 gram membrillo
  • 2 eetlepels frambozenazijn
Laat het vlees op kamertemperatuur komen. 
Bestrooi met zout en peper. 
Verhit de boter in een gietijzeren braadpan en wacht tot het schuim is weggetrokken. Braad het vlees aan beide kanten even aan. Fruit de sjalotsnippers even aan. Doe dan de membrillo (in kleine stukjes) in de pan. Blus af met de azijn. Schenk via de zijkant van de pan ± 1 dl water in de pan. 
Laat het vlees met de deksel op de pan 2 uur sudderen. Controleer af en toe of er nog vocht in de pan zit. Als dat niet het geval is, doe je er nog een scheutje water bij. Het is het lekkerst als het vocht bijna verdampt en de ui karamelliseert, dus voeg niet te snel nieuw water toe. 
Na ± 2 uur is het vlees gaar. Haal het uit de pan en schep op een warm bord en dek af met aluminiumfolie. Voeg nog wat water toe en breng dit aan de kook terwijl je de aanbaksel losroert. Breng de jus op smaak met zout en peper. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten