Deze keer overigens geen koekjesbodem maar een cakebodem. Met een beetje passen en meten kunnen er 2 vormen in mijn oven, dus maak ik er gelijk 2. De ene vries ik in voor een nog snellere kwarktaart. Dit recept is overigens voor 1 bodem.
Met de smaakmakers in de kwark kun je alle kanten op. Sinaasappel en kaneel is een winterse combinatie. Maar denk ook eens aan stoofpeertjes, kersen of speculaas.
Sinaasappelkwarktaart met kaneelbodem
(springvorm 22 cm)- 75 gram boter
- 75 gram suiker
- 1 ei
- 1,5 theelepel kaneel
- 75 gram bloem
- 0,5 theelepel bakpoeder
- 2 sinaasappels
- 500 gram kwark
- 0,5 buisje sinaasappelaroma
- ± 50 gram suiker
- 4 blaadjes gelatine
- 2 dl slagroom
Klem een vel bakpapier tussen de bodem en de rand van de springvorm zodat de bodem bedekt is.
Klop de boter met de suiker in een paar minuten romig en luchtig. Klop het ei erdoor. Zeef kaneel, bloem en bakpoeder boven het mengsel en schep dat er door. Verdeel het beslag over de springvorm en bak de cakebodem in 20-25 minuten gaar. Laat in de vorm afkoelen.
Boen de sinaasappels schoon en rasp de oranje schil er af. Houd deze even apart.
Schil de sinaasappels nu zo dik dat je het wit ook meeschilt. Snijd de partjes uit de vliezen en vang het sap op. Knijp ook het sap uit de vliezen. Snijd de partjes in stukjes en houd het sap apart.
Week de gelatine ± 5 minuten in koud water.
Warm het sinaasappelsap even op in de magnetron tot heet en laat de gelatine hierin oplossen.
Meng de kwark met (bijna alle) suiker en het aroma. Klop het gelatinemengsel er met de mixer door.
Klop de slagroom stijf en spatel dit door het kwarkmengsel. Proef of het naar smaak is, en voeg eventueel nog het laatste beetje suiker toe. Roer ook de stukjes sinaasappel erdoor.
Verdeel het kwarkmengsel over de cakebodem en laat 3-4 opstijven in de koelkast.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten