zondag 23 februari 2014

Chocolademousse met sambucavijgen

Ik denk dat ik nu wel ongeveer een basisrecept voor pure chocolademousse gevonden heb. Met de basis valt genoeg te variëren. Deze keer met gedroogde vijgen geweekt in sambuca. Laatst ook al een keer met stukjes sinaasappel en een drupje cointreau. De basis van deze mousse staat of valt wel met echt goede chocolade. Ik gebruik uit de Finest Selection van Callebaut de variant Satango, met een cacaopercentage van 72. Die zijn mooie druppels die ook goed smelten.
Voor de witte chocolademousse heb ik helaas nog geen perfect recept gevonden.


Chocolademousse met sambucavijgen

(6-8 glaasjes)
  • 200 gram pure chocolade
  • 0,75 deciliter slagroom
  • 1,25 deciliter melk
  • 3 eiwitten
  • 6 gedroogde vijgen
  • 1 eetlepel sambuca
Snijd 2 vijgen in dunne plakjes en de rest in kleine stukjes. Doe ze in een bakje met de sambuca en verhit heel even in de magnetron. 
Hak de chocolade grof (of gebruik druppels) en doe in een hittebestendige kom. Voeg de slagroom en melk toe. Hang de kom boven een pan met een laagje bijna kokend water. Laat de chocolade smelten; beweeg de kom af en toe en roer voorzichtig. Roer op het laatste alles goed, maar rustig, door elkaar. Laat de chocolade iets afkoelen, maar ze moet nog wel makkelijk om te scheppen zijn. 
Klop de eiwitten stijf in een brandschone en vetvrije kom. 
Spatel de eiwitten rustig door de chocolade. 
Verdeel de stukjes vijg over de glaasjes. Schep de chocolademousse hierop. Leg de schijfjes vijg op de mousse. Laat de mousse een paar opstijven in de koelkast. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten