Hartig taartje met rode ui, fourme d'ambert en walnoten
(6 taartjes, doorsnee 9 cm)- 160 gram bloem
- 20 gram volkorenmeel
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel verse rozemarijn, heel fijn gehakt
- 90 gram koude boter, in blokjes
- 2 theelepels azijn
- ± 1 eetlepel ijskoud water
- 300 gram rode ui
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel bruine basterdsuiker
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- peper, zout
- 50 gram walnoten, grof gehakt
- 100 gram fourme d'ambert
Meng in een keukenmachine de bloem, volkorenmeel, bakpoeder, rozemarijn en boter tot kruimels. Doe er de azijn en een drupje water bij en draai zo kort mogelijk tot het deeg samenkomt. Misschien moet er nog een drupje water bij. Vorm het deeg tot een bal en doe in een plastic zakje en laat minimaal een half uurtje rusten in de koelkast.
Snijd de rode ui in halve ringen. Verhit de olie in een koekenpan en fruit de uien een paar minuten aan. Doe de bruine suiker en de azijn erbij en laat de suiker smelten. Laat de uien met de deksel op de pan op het laagste vuur nog 5-10 minuten smoren. Controleer af en toe of ze niet aanbakken. Breng op smaak met peper en zout.
Vet de vormpjes in met wat boter en bestrooi met paneermeel. Verdeel het deeg in 6 stukjes en rol ze uit tot cirkels met een diameter van 11-12 cm en bekleed de vormpjes hiermee. Prik de bodem in met een vork en zet ze nog 15 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175C.
Leg een velletje bakpapier in de deegvormpjes en vul ze op met een steunvulling of gedroogde peulvruchten. Bak de deegbodems 15 minuten. Verwijder dan de steunvulling en bakpapier en bak ze nog 5 minuten.
Verdeel de uien over de taartjes. Verdeel de kaas en walnoten erover. Bak de taartjes nog 25-30 minuten tot de kaas licht kleurt en de deegbodems gaar zijn.
(bron: Delicious januari 2014, iets aangepast)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten