Bitter, zoet, zout, zuur. Deze salade heeft alles wel. De inspiratie voor deze combinatie heb ik uit de nieuwsbrief van ZTRDG, maar verder heb ik er, zoals gewoonlijk, mijn eigen recept van gemaakt.
Radicchio is een slasoort. Het is een rond, paarsachtig rood, kropje met dichte bladeren. De nerf is wit, en kan soms wat stug zijn. De smaak is bitter. Sinaasappel is daardoor een mooie combinatie.
Salade van witlof, radicchio, biet, sinaasappel en mozzarella
(6-8 personen)- 2 bollen buffelmozzarella
- 1 theelepel venkelzaad
- geraspte schil van 1 citroen
- chiliflakes
- 2 sinaasappels
- 1 rauwe rode biet (±150 gram)
- 2 stronkjes witlof (±300 gram)
- 1 kropje radicchio (±300 gram)
- 3 eetlepels lekkere olijfolie
- grof zeezout
- citroensap
Stamp het venkelzaad fijn in een vijzel. Meng met de citroenrasp en wat gemalen chiliflakes. Wrijf dit mengsel op de mozzarella en laat een uurtje (of langer) intrekken. Haal de mozzarella aan half uurtje voor je de salade maakt uit de koelkast.
Schil de sinaasappels dik zodat ook het wit meekomt. Snijd de partjes uit de vliezen en vang het sap op.
Schil de biet en snijd (met een mandeline) in dunne plakjes van 1-2 mm dik. Snijd de plakjes in smalle reepjes.
Snijd de witlof in de lengte in reepjes.
Haal de bladeren van de radicchio los en scheur in stukjes.
Klop een dressing van de olijfolie en het opgevangen sinaasappelsap en eventueel wat citroensap.
Meng vlak voor het serveren de dressing door de radicchio en witlof. Verdeel de sla over 6-8 borden. Verdeel de luciferreepjes biet en de sinaasappelpartjes erover. Scheur de mozzarella in stukjes en verdeel over de salade. Maal er nog wat grof zeezout boven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten