dinsdag 25 oktober 2016

Pasteis de nata - custardgebakjes (foodblogswap)


In verband met onze lange vakantie heb ik een paar keer niet meegedaan met de foodblogswap, maar deze maand doe ik wel weer mee. Van mijn blog mag duizenden1dag koken en ik mocht iets lekkers uitzoeken op de blog van Joyce en Irene, 2 vriendinnen die met elkaar vooral heel veel over eten praten. Van tasteourjoy koos ik iets uit dat ik laatst ook al in de BBC GoodFood voorbij zag komen en waarvan ik toen dacht "o ja, dat staat ook op mijn te-koken-lijstje": de Portugese custardtaartjes oftewel pasteis de nata. Kleine gebakjes van bladerdeeg met een vulling van een romige custardvla. De eerste aten we toen ze nog een beetje warm waren als toetje. Erg lekker. 

Ik heb wel wat aan de hoeveelheden aangepast. Omdat ik ook nog cakejes in huis had en niet zoveel eieren maakte ik met de helft van het recept custardvla. De volgende dag was ik bezig met het bladerdeeg (ik gebruikte 1 plak koelvers bladerdeeg van 270 gram) en vond het zoveel dat ik er 9 muffinvormpjes mee bekleedde. De hoeveelheid gemaakte custardvla ging hier precies in. Dus met de helft van het recept maakte ik 3/4 van de hoeveelheid pasteis de nata. Verder verminderde ik de hoeveelheid suiker en ze zijn nog steeds zoet genoeg naar mijn smaak. 


Pasteis de nata - custardgebakjes (foodblogswap)

(9 stuks)

  • 12 gram bloem
  • 2 eetlepels melk
  • 2 eidooiers
  • 125 milliliter slagroom
  • 60 gram suiker
  • 1 theelepels vanilleextract
  • 1/2 theelepel citroenrasp
  • 1 rol koelvers bladerdeeg (270 gram)
  • kaneel
Roer de bloem met de melk in een kom tot een klontvrij papje. Roer de eidooiers er goed door. 
Breng de slagroom tegen de kook aan. Giet de hete room bij het papje in de kom terwijl je met een garde roert. Meng de suiker, vanille en citroen erdoor. 
Doe het mengsel terug in de pan en verhit op middelhoog vuur terwijl je blijft roeren. Zorg dat je alle hoekjes van de pan meeneemt. Blijf roeren tot je een bubbel ziet komen. Doe dan het vuur uit en klop nog 1-2 minuten goed door. Het mengsel is nu een dikke vla geworden. Giet in een kom en laat afkoelen. 
Pak een muffinplaat met 12 holletjes en zet eventueel in 9 een siliconencakevormpje. Mijn muffinplaat heeft namelijk maar holletjes van zo'n 1,5 centimeter diep. 
Vouw het bladerdeeg over de korte kant dubbel en rol het dan vanaf de (dan) lange kant op. Verdeel de rol in 9 stukjes van zo'n 1,5-2 centimeter dik. Leg deze op hun zijkant zodat je een beetje een spiraal zet. Rol de stukjes plat tot rondjes waarmee je de muffinvormpjes kunt bekleden. 
Verwarm de oven voor op 200C. 
Verdeel de custard over de bladerdeegbakjes. Bestrooi met kaneel. Bak de pasteis de nata in 25-30 minuten goudbruin. Laat ze wel iets afkoelen voordat je ze eet, want anders brand je je mond aan de hete vla. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten